Curio ‘Mount Everest’

Een blikvanger met hooggelegen roots

Op zoek naar een handzame, gemakkelijk te verzorgen plant met allure? Dan is de curio ‘Mount Everest’ echt iets voor jou. Deze zonaanbidder heeft een luxe uitstraling én heeft weinig verzorging nodig. Ook zorgt de plant voor een leuke quizvraag. In de plantnaam vind je een verwijzing naar de hoogste berg ter wereld, maar komt de plant ook uit die regio?

Kleuren en vormen

De curio ‘Mount Everest’ is een echte bladplant. Het is een compacte groeier en wordt maximaal 40 tot 50 centimeter groot. De doorsnede van de plant is meestal niet groter dan 15 centimeter. Een handzaam exemplaar dus. Het vlezige blad groeit rondom de stengels in een rustig tempo. Een beetje geduld is op zijn plaats. Maar wees niet bang, het wachten wordt beloond met prachtige wasachtige, gladde zijtakken met een grijsblauwe waslaag. 


Symboliek

Er is geen symboliek bekend. Maar wie heeft een symboliek nodig als je bent vernoemd naar de meest besproken berg ter wereld? Het moge duidelijk zijn dat de plant een populair gespreksonderwerp is onder plantenliefhebbers. Mocht je in je vriendenkring een bergbeklimmer hebben dan weet je in ieder geval waar je mee aan kunt komen. Weer eens wat anders dan een karabijnhaak. 

Herkomst

De naam van Curio ‘Mount Everest’ zet je een beetje op het verkeerde been. De bladplant heeft geen roots in Azië, maar in Afrika. De plant is een kruising tussen twee soorten curio’s die inheems groeien op bergtoppen in de Kaapprovincie van Zuid-Afrika. Een droog subtropisch gebied, vandaar de liefde voor zon. Ook leuk om te weten: curio’s behoren tot de grote groep Senecio-achtige planten (kruiskruid), waarvan wel 1300 soorten in allerlei vormen bestaan.