Guzmania

Het betere Copacabanagevoel bij je thuis

Deze flamboyante bloeiende loftrompet uit Brazilië heeft een aanstekelijke uitwerking op haar hele omgeving.

Kleuren en vormen 

Het meest opvallend aan Guzmania zijn de fel gekleurde schutbladeren die uit een mooie rozet groeien en samen een trechter vormen. Die bladeren hebben fantastische kleuren: felrood, dieporanje, geel, groen, roze, paars, wit of tweekleurig. In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben die werken als biologisch vloeipapier waarmee de plant vocht en voeding opneemt. Tussen de schutbladeren bloeien kleine bloemen. Guzmania is het soort plant dat álles geeft en het na de bloei vervolgens opgeeft. 


Herkomst 

Guzmania behoort tot de Bromeliafamilie en komt vooral voor in het noordwesten van Zuid-Amerika en het Caribische gebied, veelal in tropische regenwouden. Daar groeit hij met draadachtige wortels op bomen zonder dat die daar schade van ondervinden: vocht en voeding haalt Guzmania uit de lucht. De plant is genoemd is vernoemd naar zijn ontdekker, Spanjaard Antonino Guzman. Dat was een apotheker, botanicus en verzamelaar van historische spullen. Rond 1900 werden de eerste soorten in Europa geïmporteerd.

Symboliek 

Guzmania is het symbool van de Braziliaanse wildernis, de trechter zou alle ‘zegen van boven’ (regen, zonlicht) opvangen om te bewaren. Als woonplant zijn vooral de kleuren van betekenis: geel staat voor fortuin en welvaart, rood voor brandende liefde, roze voor blijvende liefde en oranje voor ergens voor slagen (rijbewijs, diploma, cursus).