Papyrusplant

Fraaie, frisgroene luchtzuiveraar

Als er één plant is die veel voor ons heeft betekend, dan is het papyrusplant wel! Papyrusplant, ook wel cyperus papyrus, papyrusriet of papierplant, was de eerste voorloper op ons huidige papier. En dat niet alleen: deze fraaie, frisgroene plant is ook nog eens een krachtige luchtzuiveraar! 

papyrusplant | cyperus papyrus | mooiwatplantendoen

kleuren en vormen

Papyrusplant is te herkennen aan zijn frisgroene, stevige stengels. Deze stengels van deze moerasplant kunnen wel tweeënhalve meter hoog worden. De driehoekige vorm van de stengels zorgt ervoor dat ze goed tegen omvallen bestand zijn. Bovenaan de stengels zit een grote, kegelvormige kop. Uit deze kop ontspringen tientallen, draadachtige bladeren van soms wel 30 centimeter. Deze bladeren staan eerst omhoog als een soort plumeau, maar vormen, naarmate ze verder groeien, een hangende bolvorm om de kop heen. Ook leuk om te weten: papyrusplant is zowel een kamer- als tuinplant! In verband met zijn lengte en behoefte aan licht is de plant wellicht wat makkelijker voor buiten dan binnen, maar mocht je de ruimte hebben is de plant natuurlijk te gek voor binnen. 

symboliek

De papyrusplant stond in het oude Egypte symbool voor vreugde. De plant wordt, mede dankzij de weelderige groeiwijze, geassocieerd met blijdschap, vruchtbaarheid en (nieuw) leven. 

herkomst

Papyrusplant (cyperus papyrus) komt oorspronkelijk uit tropisch en subtropisch Afrika. De soort behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De plant heeft zijn naam te danken aan de vellen en rollen papyrus (papier) die er vroeger van gemaakt werden, als voorloper op het huidige papier. De papyruswortels werden in het oude Egypte ook gebruikt als dakbedekking en om materialen als kommen, bekers en schalen van te maken.