De Calla

Klassieke schoonheid met moderne uitstraling

Afrikaanse roots, gekleurde kelken en diepgroen blad, Calla zorgt voor een uniek en stijlvol silhouet in je interieur. 

Calla Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

Calla, ook bekend als Zantedeschia, is een buitengewoon elegante woonplant met een gestileerde uitstraling. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterende kelkvormige schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. Ze worden vaak voor bloemen aangezien, maar de échte bloementjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad. Calla is een van de weinige bloeiende planten die goed matcht met een modern, strak interieur.

Herkomst

In Zuidelijk Afrika is Calla inheems, daar groeit de plant vaak onderaan hellingen tussen gras en struikgewas, waar het tijdelijk moerassig kan zijn omdat er regenwater blijft staan. Dat slaat de plant op in zijn wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overbruggen. Calla kwam in de 18de eeuw noordwaarts met de Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi die de plant indeelde bij de aronskelkfamilie. 

Symboliek 

Calla wordt ook wel bekerplant genomen: Griekse goden zouden uit de kelken hebben gedronken. De vorm inspireerde al vele kunstenaars, zoals Diego Riviera ('The Flower Vendor') en Georgia O'Keeffe. En in de Victoriaanse bloementaal stond Calla symbool voor erotiek, vanwege de sensuele uitstraling. Een ongetrouwde vrouw een Calla geven stond gelijk aan een onzedelijk voorstel doen.