Tomaat

Kweek je eigen vitaminen

Vleestomaten, cherrytomaatjes, trostomaten, snacktomaten: je kunt ze zelf verbouwen op je terras of in je tuin. Zo hoef je nooit ver de deur uit voor kookinspiratie.

Kleuren en vormen

Solanum lycopersicum, zoals de tomaat officieel heet, behoort tot de familie van de Solanaceae. Dit zijn de nachtschade-achtigen, waartoe ook de aardappel behoort. Veel planten uit deze familie zijn giftig, maar de tomaat is heel gezond. Je kunt tomaten in de volle grond of bakken op je balkon planten. Er zijn zowel klimmende tomaten die opgebonden moeten worden, als struikvormige planten die meer geschikt zijn voor in potten en bakken op balkon en terras. Sommige planten worden zelfs al met enkele eetbare tomaten aangeboden. De voorgekweekte planten trakteren je in de loop van de zomer op heerlijke, rode tomaten.

Herkomst

Oorspronkelijk komt de tomatenplant uit Midden-Amerika, waar in Mexico de voorvaderen van de Inca’s en Maya’s kleine tomaatjes kweekten. De Spanjaarden namen de plant mee naar Europa, waar men later in Italië ontdekte dat de gele vruchtjes (pomo d’oro) eetbaar waren. Door veredelen kreeg de tomaat zijn rode kleur.

Trivia 

  • Groente of fruit, er is altijd verwarring over. De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt gezien groentesoorten. 

  • De tomaat kun je ook prima in een potje in de vensterbank in huis laten groeien.

  • Je kunt tomaten het beste buiten de koelkast bewaren bij temperaturen boven de 8 graden Celsius. Anders verliezen ze hun smaak.