Vlambloem

Veldbloemcharme met de kwaliteit van kweek

Makkelijk in de omgang in combinatie met een rijke én lange bloei – het is geen wonder dat vlambloem zo'n mateloos populaire tuinplant is. 

Vlambloem (de wetenschappelijke naam is Phlox paniculata) is een mooie kruidachtige plant, die meestal als struik van 60 tot 175 cm groeit. Er is echter ook een lage, bodem bedekkende soort. De bloemen bloeien in een scherm en zijn inmiddels veredeld tot meer dan duizend rassen met overwegend rode, maar ook roze, witte, oranje, violette en blauwe bloemen. In elke bloem zit een hartje, ook wel oog genoemd, in een contrasterende kleur. Sommige soorten bloeien al in april, anderen juist laat, zodat je ook in september nog vlambloemen kunt hebben. Vlinders zijn dol op deze tuinbloeiers en de bloemen verspreiden een heerlijke geur, met name 's avonds na een warme zomerdag. 

Prairiesfeer

Vlambloem behoort tot de gelijknamige familie en komt uit de Verenigde Staten waar ze in enorme kleurige velden staan te wuiven in de wind. Er zijn zo’n 70 soorten binnen het geslacht bekend. Het is een vaste plant die in de winter bovengronds afsterft en ondergronds in rust is. Gewoon lekker laten zitten, in het voorjaar begint de plant weer te groeien om in de zomer volop te bloeien. Onder ideale omstandigheden wordt de bloei zo elk jaar weelderiger.  

Trivia

  • De wetenschappelijk naam is afgeleid van het Griekse 'phlox' dat 'vlam' betekent. De naam is afgeleid van de wilde soort, die vlammend rood is.

  • De officiële soortaanduiding paniculata verwijst naar de pluimvormige bloeiwijze. 

  • Amerikaanse Indianen gebruikten vlambloem voor talloze huismiddeltjes. 

  • De plant kwam in 1732 via Engeland naar Europa waar de plant veredeld is tot de tuinbloeier van nu.

  • Door de zoete geur staat de plant symbool voor zoete dromen: zet er een paar onder je slaapkamerraam.