Schefflera

Groene geluksbrenger met Australische wortels

Alsof de overvloed aan prachtig blad al geen reden is om Schefflera in huis te halen, houden de vingers van deze groene god ook nog eens geluk voor je vast. 

Kleuren en vormen 

Schefflera, ook bekend als vingerboom (niet te verwarren met Fatsia of vingerplant), is een indrukwekkende groene verschijning met opvallende bladeren die lijken op een hand met een paar vingers teveel. Omdat het een klimmer is, koop je hem vaak met een mosstok als ondersteuning. Er zijn echter ook struikvormen en Schleffera's die op meerdere (gevlochten) stammen worden gekweekt. Wie er handigheid in heeft, kan er bonsaitechnieken op loslaten. Schefflera is een sterke en makkelijke plant, die jaren met je mee kan groeien. 


Herkomst 

Schefflera hoort bij de klimop (Araliaceae) familie, een groep van bomen, struiken en lianen die allemaal houtachtig zijn. De plant komt uit Australië en omringende landen, maar groeit inmiddels wereldwijd van de tropen tot in de warme gematigde gebieden. Er zijn zo'n 150 verschillende soorten bekend. De plant is genoemd naar Poolse arts en botanicus Johann von Schleffer. 

Symboliek 

In China is Schefflera een van de meest gebruikte planten in Feng Shui, ook bekend als acupunctuur voor je huis. De bladvingers houden positieve energie vast en de plant zou welvaart naar haar bewoners toetrekken. De manier waarop de vingers iets afhangen in combinatie met de stengel doet een beetje aan een paraplu denken, dat zou een beschermend effect hebben.