Doe jij al aan companion planting?

Matchmaking met planten

De meeste mensen verpotten gewoon één plant in één pot. Maar je kunt je geliefde planten in sommige gevallen ook heel goed samen in een pot zetten. Het combineren van meerdere planten in een pot geeft extra pit aan de ruimte en heeft nog meer voordelen. Het fenomeen heeft zelfs een gezellige naam: companion planting.

Waarom zou ik een maatje zoeken voor mijn plant?

Met companion planting maak je gebruik van de natuurlijke relatie van planten die affiniteit met elkaar hebben, door ze dicht bij elkaar te planten. De planten bieden elkaar steun in de vorm van voedingsstoffen, schaduw of fysieke ondersteuning. En reken maar dat ze dat fijn vinden! 

Hoe doe je dat dan?

Door te kijken welke planten het goed doen samen. Zo moeten planten die je samen in een pot zet dezelfde groeiomstandigheden hebben. Het combineren van een cactus met een varen werkt daarom bijvoorbeeld niet. Maar veel soorten vetplanten voelen zich daarentegen helemaal senang in het gezelschap van cactussen (of andere vetplanten)! Andere bekende kamerplanten die het ook goed doen samen zijn de Philondendron, Schefflera en Lepelplant. Deze planten houden allemaal van gemiddeld zonlicht, luchtvochtigheid en water en kan je dus goed samen in een pot zetten.

Leren en proberen

Heb je een paar planten op het oog om bij elkaar te zetten? Vergelijk dan eerst goed hun leefomstandigheden (behoefte aan water, lucht en licht) en probeer jouw nieuw geformeerde team uit op de betreffende plek die je voor ze op het oog hebt. Werkt het? Zoek een mooie grote pot uit waarin ze kunnen floreren en verpotten maar! Veel plezier met jouw ‘oude’ nieuwe aanwinst.