Peper

Pittig type in je tuin

Koken uit eigen tuin; het is leuk, lekker en duurzaam. Met peper in potten en bakken lukt dat prima, ook op een klein balkonnetje.

De Capsicum annuum, zoals de peper in het Latijn wordt aangesproken, is nauw verwant met de paprika. Beiden behoren tot de Solanaceae-familie, de nachtschade-achtigen, waartoe ook de aardappel behoort. Veel planten uit deze familie zijn giftig maar de peper is goed eetbaar en heel gezond. 

Peperplanten kun je planten in bakken, potten of volle grond. De plant zal eerst bloeien met witte bloemetjes, gevolgd door de pepers. Sommige peperplanten koop je met al wat pepers erin, lekker makkelijk. Er zijn klimplanten, struikvormen of dwergplanten die ideaal zijn voor in potten en bakken. 

Herkomst

De peperplant komt van oorsprong uit India en Zuidoost-Azië. Maar ook in Zuid-Amerika komen ze volop voor. De kleine hete vruchten worden vaak ook chili’s genoemd. De rode pepers doen denken aan bloedkoralen gelukshangers en staan dan ook symbool voor geluk, gezondheid en voorspoed.

Trivia 

  • Pepers zouden bescherming bieden tegen ontrouw. Wanneer je gedroogde rode pepers onder het hoofdkussen van je partner legt, zal hij of zij je trouw blijven. 

  • In de taal wordt het woordje peper ook veelvuldig gebruikt als ‘pittig’. Denk maar aan peperduur of een gepeperde rekening.