Kiwi

Struikachtige klimmer met lekkere vruchten

Als je groene energie in je tuin wilt, plant je een kiwi, want die powerplant kan in één zomer je hele terras vergroenen. 

Je weet niet wat je ziet, zo snel als de kiwiplant (Actinidia chinensis) groeit. Het is een enthousiast slingerende klimplant die in een mum van tijd een hek, pergola of muur verovert met meterslange scheuten. Enige begeleiding om hem een mooie route te laten kiezen, is dan ook geen overbodige luxe. Aan de scheuten komen hartvormige groene blaadjes met mooie nerven, waartussen in juli de vruchten verschijnen. De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.

Bikkel van een fruitstruik

Hoewel veel mensen kiwi met Nieuw-Zeeland associëren, komt de plant oorspronkelijk uit China en kwam pas in 1906 'Down Under' terecht. Toen heette hij nog Chinese kruisbes. Pas toen het fruit een belangrijk exportproduct werd, werd de plant om marketingredenen omgedoopt tot kiwi. Dit is een  bekende inlandse loopvogel die net als de vrucht bruin, harig en eivormig is. Kiwi groeit alleen in een gematigd klimaat. Heel jonge planten overwinteren het best vorstvrij in een kas of schuur, na het derde levensjaar wordt de plant steeds meer winterhard.

Kiwi trivia

  • In het wild komt de plant het meest voor in de vallei van de Yangtze rivier in China, waar hij soms wel tien meter lang wordt en vooral langs bosranden slingert.

  • Iemand een kiwiplant geven betekent de persoon in kwestie overvloed gunnen, volgens een oude Chinese legende.

  • Hoewel de plant er vandaan komt, is de kiwi niet het favoriete fruit van de Chinezen. Ze eten liever pruimen. Er zijn wel kiwiplantages, maar vooral voor toeristen.