Aubergine

Verrijking voor je uitzicht en je bord

Aubergines kun je natuurlijk bij de groenteboer kopen, maar ze plukken van je eigen aubergineplant is zoveel leuker. De vrucht is daarnaast een verrijking voor je uitzicht én voor je bord natuurlijk.

Kleuren en vormen

De aubergineplant (officieel: Solanum melongena) heeft vergrijsd groene, grote bladeren, bloemetjes in wit, roze of paars en natuurlijk vruchten. Je denkt daarbij waarschijnlijk meteen aan ovale vruchten met een donkerpaarse kleur, die een kleurennaam op zich is geworden. Maar wist je dat er veel verschillende vormen, kleuren en maten bestaan? Denk aan gele ronde aubergines, witte soorten en aubergines met streepjes en ribbels. 

Herkomst

De aubergine is een eenjarige, (sub)tropische plant en komt oorspronkelijk uit Myanmar. Via rondreizende Arabieren kwam de plant tijdens de middeleeuwen in Europa terecht. 

Trivia

  • Amerikanen noemen de aubergine eggplant. In de periode dat deze naam ontstond waren de vruchten namelijk wit, klein en eivormig.
  • De plant komt uit de nachtschadefamilie, net als tomaat, paprika en aardappel. Eet aubergines daarom nooit rauw, maar verhit ze eerst om giftige stofjes onschadelijk te maken.

Alle artikelen over Aubergine