Glansmispel

Gloeiende toverbal in je tuin

Er is altijd wat te beleven met glansmispel. Zowel in het voorjaar als in het najaar verkleuren de bladeren in verschillende tinten die een hoop leven in de brouwerij brengen. 

Glansmispel - Mooiwatplantendoen.nl

De glansmispel (wetenschappelijke naam: Photinia) is een laagblijvende struik met prachtig glanzend blad dat in het voorjaar en najaar verkleurt met rood of brons. De plant bloeit in mei, de tuilen met witte bloemen zijn minder opvallend dan de blauwzwarte of rode bessen die er later aankomen. De glansmispel is verkrijgbaar in  bladverliezende en bladhoudende soorten, kan tot 2 meter hoog worden en kan ook als haag worden ingezet. 

Herkomst

De glansmispel hoort bij de rozenfamilie en groeit in de Himalaya en Zuidoost-Azië. Dat het blad van glansmispel in het voorjaar verkleurt, is een vorm van bescherming tegen de zon. In zijn natuurlijke omgeving ligt in het voorjaar nog sneeuw. De zon weerkaatst daar zo scherp op, dat de bladeren kunnen verbranden. Er zijn meer dan zestig soorten glansmispel, de meeste kweekvormen komen voort uit twee oosterse oersoorten. 

Trivia 

  • De wetenschappelijke naam Photinia komt uit het Grieks en betekent 'glanzend'.

  • Glansmispel is familie van de appelboom.

  • Vogels zijn dol op de bessen die in het najaar ontstaan.  

  • In Wicca geldt de glansmispel als een bijzondere plant: de verkleuring in lente en herfst lijkt wel wat op vlammetjes en zou een natuurlijk 'vreugdevuurtje' zijn voor Eostara (21 maart, het lentepunt) en Mabon (21 september, het herfstpunt).