Blauwe regen

Romantische, overweldigende bloemenweelde

Deze prachtige gevelklimmer en pergolaveroveraar geeft jaar na jaar een overvloed aan alom aanwezige bloemenslingers. 

Blauwe regen (officieel Wisteria) is een van de snelst groeiende slingerplanten die een exotische uitstraling heeft en binnen een paar jaar een omheining of pergola kan bedekken. De ranken kunnen tot 10 meter hoog klimmen en 10 meter breed uitgroeien. Alle soorten groeien met lange slingers vol lila tot blauwe, witte of roze vlinderbloemen. Die bloemslierten kunnen wel 50 cm lang neerhangen. Het donkergroene blad komt vaak pas tevoorschijn als de plant al bloeit. Blauwe regen kan zichzelf niet goed aan een muur of schutting hechten en moet daarom geleid worden langs stevig materiaal, want het is nogal een krachtpatser die dunne latjes gewoon doormidden groeit. De plant kan wel 50 jaar mooi blijven én blijven bloeien.  

Links- en rechtsdraaiend

Blauwe regen hoort bij de vlinderbloemenfamilie en groeit in de Verenigde Staten, Japan, Korea en China. Merkwaardig is dat de twee bekendste soorten allebei een andere kant op groeien. Wisteria sinensis, die van oorsprong uit China afkomstig, is links windend. En Wisteria floribunda, wat rijkbloeiend betekent, is rechts windend. Deze komt van oorsprong uit Japan. De Chinese blauwe regen bloeit al in mei terwijl het blad zich nog nauwelijks ontwikkeld heeft en is een zogenoemde naaktbloeier. De Japanse bloeit net iets later in het seizoen. Voor beide geldt dat de plant eenmaal op zijn plek even op gang moet komen en per jaar meer gaat bloeien. 

Trivia

  • De grootste blauwe regen ter wereld is geplant in 1894, groeit in Sierra Madre, Californië, is 4000 m² groot en weegt 250 ton. 

  • De oudste blauwe regen staat in Japan en is meer dan 1200 jaar oud. Omdat de plant zo lang doorgroeit, staat hij symbool voor onsterfelijkheid en oneindigheid.