DIY: geveltuin maken

Tuinieren voor de deur

Stel je eens voor dat zodra jij je deur uitgaat, je gelijk in een groene oase stapt, gewoon op je eigen stoep. Maar daar liggen alleen maar tegels? Geen probleem! Die wip je er zo uit voor een prachtig geveltuintje. Hoe je die aanlegt, lees je hier.

Geveltuin Kayla Mooiwatplantendoen.nl

Bezint eer ge begint

Voordat alle tegels al op een grote stapel voor je deur liggen is het handig om eerst bij jouw gemeente te checken wat er mogelijk is. Over het algemeen geldt de regel: maximaal 45 cm uit de gevel en minimaal 1.80m stoep overhouden. Bij sommige gemeentes kan je zelfs geheel gratis een geveltuin krijgen. 

Planten plan

Bepaal hoe jouw tuintje eruit moet komen te zien. Ga je voor groene groeiers of zomerse bloeiers? Denk ook eens aan het zaaien van wilde bloemen, daar worden bijen heel gelukkig van. Bedenk of je gevel in de zon ligt of juist wat meer in de schaduw en pas je selectie hierop aan. Kies in ieder geval voor één stevige vaste plant, zo blijft je gevel ook in de winter mooi groen.

Tegel eruit, plant erin

Per gemeente verschilt de hoeveelheid ruimte die je voor je tuin kunt gebruiken. Zodra je dat weet, kun je de tegels eruit wippen. De eerste kan wat lastig gaan, gebruik eventueel een bijtel om hem een beetje omhoog te manoeuvreren. PS: bewaar de tegels, die blijven eigendom van de gemeente.

Nieuwe aarde

Nu komt het spierballen gedeelte. Het witte zand dat tevoorschijn komt moet je vervangen door tuinaarde. Dat betekent eerst wat graafwerk. Schep zeker 30 cm zand weg en vul het gat aan met tuinaarde.

Welcome plants

En dan nu het leukste gedeelte: je geveltuin inrichten. Zet de plantjes voor je ze in de grond stopt even voor het tuintje, zodat je kunt bepalen hoe je het wilt gaan inrichten. Tevreden met de opstelling? Planten maar! Kies bij een zonnige gevel bijvoorbeeld voor Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen en Blauwe regen. Staat jouw gevel in de schaduw, kies dan voor Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens of Clematis.

Vergeet je nieuwe groene vrienden geen slokje water te geven. Vinden ze fijn. Hoe het ook alweer zat met water geven lees je hier.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie creaties. Deel je jouw geveltuin met ons op Facebook of Instagram met #mooiwatplantendoen?