Hortensia

Opvallende verschijning voorspelt de lente

Een glazen bol voorspelt de toekomst, een bol van gekleurde bloemetjes voorspelt de lente. Die haal je namelijk met de hortensia in huis, of je nou van rood, paars, roze, wit, blauw of groen houdt. De delicate bloemblaadjes vormen een mooi contrast met de stoere donkergroene bladeren en de houtige stammetjes.  Daarnaast draagt de hortensia ook nog eens bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af. Daar word je toch blij van?

Hortensia Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

Er is altijd wel een hortensia, ook bekend als Hydrangea, die bij je past. Roze, wit, paars, blauw of groen. Deze gezellige plant is er in bijna iedere denkbare kleur te vinden. Wist je dat er naast de bolvormige hortensia ook seringvormige bloeiers, dubbelkleurige, doorbloeiende types en randbloeiers bestaan? Die laatste noemen we tellertype.

Herkomst

De Hortensia in jouw woonkamer heeft een rijk verleden. Haar voorouders komen namelijk uit Azië en Zuid-Amerika. De Engelse botanicus Sir Joseph Banks nam eind achttiende eeuw voor het eerst een Hortensia mee naar Europa. Via de botanische Kew Gardens in Londen en het Versailles van zonnekoning Lodewijk 14e werd de plant razend populair. En dat is eigenlijk nooit meer veranderd.

Trivia

De hortensiaplant is vernoemd naar een vrouw, maar er is onduidelijkheid over wie exact. Het vermoeden bestaat dat de bedoelde Hortense in werkelijkheid Hortense van Nassau was. Deze stoere dame nam deel aan een expeditie rond de wereld. De hortensia is dus vernoemd naar een echte powervrouw!