Water geven: zo houd je je plant in optima forma

Een frisse douche op warme dagen

Na een warme zomerdag hebben we allemaal zin in een frisse douche. Je planten hebben dat ook! Hoe simpel water geven dan ook mag lijken, er zijn wel wat dingen waar je rekening moet houden om je planten zo gezond mogelijk te houden.  

Water geven: zo houd je je plant in optima forma - Mooiwatplantendoen.nl

Tips:

  • Gek genoeg hebben planten in potten niet alleen water nodig als het warm is, maar ook bij bewolkt, waaierig of zelfs regenachtig weer kan de aarde snel uitdrogen. Regenwater bereikt vaak de aarde niet doordat het van de bladeren langs de pot loopt. Check de grond van je planten in pot daarom regelmatig. 

  • Planten die graag in de zon staan zoals de Bougainvillea en oleander houden van veel water. De beste tijd om te gieten is vroeg in de ochtend, want dan is de verdamping het minst. Gelukkig zijn er ook handige watergeefsystemen met een schakelklok. 

  • Water geven aan planten die in de volle grond staan, is een ander verhaal. De plantenwortels hebben daar, in tegenstelling tot in potten, de ruimte om naar water op zoek te gaan. Je helpt je planten om dieper in de grond water op te nemen door ze  laten wortelen. Dit doe je door je tuin niet iedere dag te sproeien, maar om de paar dagen een flinke douche te geven. 

Gemak voor hangende tuintjes

Heb je een balkon vol planten in hangpotten? Dan is een sproeilans die je op de tuinslang kunt klikken ideaal. Daarmee kom je overal goed bij. Heb je niet zoveel hangplanten dan doet een normale gieter het werk. Een watergeefsysteem maak je ook simpel zelf met een petfles. Snijd de onderkant af, maak rondom gaten in de fles en plant hem op z’n kop tussen de hangplanten.  Als je nu water in de fles giet, loopt het door de gaten langzaam de aarde in. 

 

Plantenoppas

Ga je op vakantie? Zet dan alle potplanten zoveel mogelijk bij elkaar. Het liefst op een plek uit de felle zon. Verwacht je dat het echt heel erg warm gaat worden, geef ze dan een plek in de schaduw. Om de plantenoppas een handje te helpen, leg je de tuinslang alvast klaar.  

Heb je een paar drukke dagen of ga je een weekendje weg? Zet dan een  diepe schotel onder de planten in pot. Geef de plant een keer goed water en laat wat water in de schotel staan zodat deze wat langer kan genieten van die slok water! 

EHBO voor droge planten

Ziet een plant er droog uit en laat hangen de bladeren? Pak een emmer water en zet de plant met pot en al in de emmer.  Na een tijdje is de aarde nat genoeg. Deze watertruc is ook zeer geschikt voor een hangend tuintje dat last heeft van de droogte. 

Tip: heb je er wel eens aan gedacht om water op te vangen in een regenton? Je tuinplanten vinden dat water het lekkerst!