Water geven: zo houd je je plant in optima forma

Een frisse douche op warme dagen

Na een warme zomerdag hebben we allemaal zin in een frisse douche. Je planten ook! Hoe simpel water geven dan ook mag lijken, er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden om je planten zo gezond mogelijk te houden.  

Midseason Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Water geven doe je zo

Gek genoeg hebben planten in potten niet alleen water nodig als het warm is. Ook wanneer het bewolkt, waaierig of zelfs regenachtig weer is kan de aarde snel uitdrogen. Regenwater bereikt vaak de aarde niet doordat het van de bladeren langs de pot loopt. Check de grond van je planten in pot daarom regelmatig. 

Water geven aan planten die in de volle grond staan, is een ander verhaal. De plantenwortels hebben daar de ruimte om naar water op zoek te gaan. Je helpt je planten dieper in de grond water op te nemen door ze te laten wortelen. Dit doe je door je tuin niet iedere dag te sproeien, maar om de paar dagen een flinke douche te geven. 

Planten die graag in de zon staan - zoals de Bougainvillea en oleander - houden van veel water. De beste tijd om te gieten is vroeg in de ochtend, want dan is de verdamping het minst. Pro tip: vang regenwater op in een regenton. Je tuinplanten vinden dat water het lekkerst!

Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je een balkon vol planten in hangpotten? Dan is een sproeilans die je op de tuinslang kunt klikken ideaal. Daarmee kom je overal goed bij. Staan jouw planten op de grond, dan doet een normale gieter het werk. Een watergeefsysteem maak je ook simpel zelf met een lege petfles. Snijd de onderkant er af, maak rondom gaatjes in de fles en plant 'm op z’n kop in de aarde. Als je nu water in de fles giet, loopt het langzaam door de gaatjes de aarde in. 

Plantenoppas

Ga je op vakantie, zet dan alle potplanten zoveel mogelijk bij elkaar. Het liefst op een plek uit de felle zon. Verwacht je dat het echt heel erg warm gaat worden, geef ze dan een plek in de schaduw. Om de plantenoppas een handje te helpen, leg je de tuinslang alvast klaar.  

Wanneer je een weekendje weg bent, zet je een diepe schotel onder je potplanten. Geef de plant flink water zodat er wat water in de schotel blijft staan. Nu kan je plant een paar dagen vooruit! 

EHBO voor planten met een zonnesteek  

Ziet een plant er droog uit en laat hangen de bladeren? Pak een emmer water en zet de plant met pot en al in de emmer. Haal de plant uit de emmer wanneer alle aarde vochtig is. Je zult zien dat je plant ervan opleeft. 

Hitte aanbidders

Naast tuinplanten die wel van een slokje houden, zijn er ook exemplaren die de voorkeur geven aan warmte. Vlinderstruik bijvoorbeeld, en vaste planten als geranium en zonnehoed. Hitte, kom maar op!

meer zomerse inspiratie

Wil je niet alleen je planten, maar ook jezelf in optima forma houden? Ontdek dan eens het positieve effect van een outdoor office. Wist je dat buiten werken je productiviteit en creativiteit kan bevorderen? Onderschat ook het effect van geur niet. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 5 heerlijk geurende zomerplanten? Zet ze op je tuin- of kantoortafel en geniet van die heerlijke zomerse sfeer. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Pinterest, Instagram en Facebook