Leucothoe

Toverbal onder de sierheesters

In de nazomer en herfst verkleurt deze struik van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad? Dat blijft, de hele winter lang.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

Met de Leucothoe (spreek uit als: leu-KO-thowee) op je tuin, terras of balkon heb je nooit een kleurtekort. De plant heeft langwerpig of lancetvormig blad in het groen, lichtgeel, roze en rood dat in de herfst verkleurt naar paars. Sommige soorten hebben zelfs bonte bladeren. Hoe lichter de struik staat, hoe mooier de verkleuring. Zorg dat hij dus ook wat zon krijgt. Leucothoe bloeit in het late voorjaar met kleine witte of roze klokvormige bloemen in trossen.

Herkomst

Voordat we Leucothoe als tuinplant ontdekten, groeide hij vooral in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten. De sierheester behoort tot de heidefamilie, maar wordt veel groter dan zijn gemiddelde neefje. Er zijn zo'n 25 verschillende soorten, ieder met een eigen vorm blad of kleur. De planten worden 30 tot 80 centimeter groot.

Symboliek

In het Verre Oosten staat de plant bekend als 'kampvuurtje', omdat de nieuwe scheuten wel iets weg hebben van vlammetjes. In overdrachtelijke zin houdt Leucothoe je warm in de koude maanden, puur door ernaar te kijken.