Bolchrysant

Vrolijke en sfeervolle najaarstopper

Een paar kleurrijke bolchrysanten die ieder op zich al een complete bloemenzee zijn? Ideaal om je entree, tuin of balkon een kleurrijke oppepper mee te geven.

Bolchrysant bloeit met duizelingwekkend veel kleine chrysantjes. Deze tuinbloeier wordt vooral gekweekt voor de herfst, omdat de plant lagere temperaturen aankan zonder dat dit ten koste gaat van de bloei. Bolchrysant is een eenjarige plant die haar charme haalt uit de enorme bloemenweelde. De tuinbloeier is verkrijgbaar in verschillende maten, van mini tot mega. Als kweekvorm is hij nog redelijk jong: zo'n veertig jaar.

Bol én andere vormen

Als bolle struik is bolchrysant alom verkrijgbaar vanaf de nazomer, in kleuren die prachtig passen bij het seizoen: paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. Bolchrysant ziet er al aantrekkelijk uit in de knop en barst vervolgens uitbundig open, in enkele of dubbele bloemen. Ook het bladgroen is een mooie najaarsmatch. Het is diep van kleur, net als de natuur op dat moment. De vorm is overigens niet altijd bol, soms wordt de plant op een stam geleverd of in een piramidevorm. Er zijn zelfs zeldzame hangers van deze variëteit. Wat ze gemeen hebben is dat ze maandenlang bedekt zijn met bloemen en al die tijd kleur bieden aan je tuin, terras of balkon.

Style 'm in stijl!

Bolchrysant staat mooi in gekleurde potten die bij de bloemkleur passen of er juist van afwijken. Maar doen het ook goed in metalen gekleurde bakken. Voor een klassieke look gaat er niets boven een basis van robuust aardewerk. Hou je van modern, kies dan voor één kleur en één formaat. Neigt je tuinstijl meer naar puur natuur, zet dan verschillende kleuren en formaten bij elkaar heen, liefst ook op diverse hoogten.

Oeroude heilige plant

Chrysant is als plant is al heel lang bekend en wordt reeds genoemd in geschriften van 1500 jaar v. Chr. In China werd chrysant gekweekt als geneeskrachtig kruid. Aftreksel van de wortels gold als middel tegen hoofdpijn. Jonge scheuten en bloembladen werden gegeten. En van de bladeren werd thee gezet. De tuinbloeier is in China zo populair dat er een hele stad naar is genoemd: Chu-Hsien betekent chrysantenstad. Bolchrysant zoals we die hier kennen is overigens niet geschikt voor consumptie.

Bolchrysant trivia

  • Koop een bolchrysant die al een beetje kleur toont, dan is de kans het grootst dat alle bloemen opengaan.

  • Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos (goud) en anthemon (bloem).

  • In het Engels wordt bolchrysant ook wel 'kussenchrysant' genoemd omdat de weelderig gebloemde bol lijkt op een zacht kussen.

  • In China en Japan zijn het sinds de achtste eeuw heilige bloemen, de Japanse troon heet de chrysantentroon.

  • Bolchrysant wordt vaak cadeau gegeven, de bloemen staan symbool voor een lang leven.