Polyscias

Schaduwster met bescheiden eisen

Deze kamerboom heeft het betere boomsilhouet, compleet met stam, takken en bladerkronen. En dat allemaal op hanteerbaar huiskamerformaat, wat wil je nog meer? 

Kleuren en vormen

Polyscias is een heel bijzondere kamerboom. Het is één van de weinige woonplanten die  graag in de schaduw staat en ontwikkelt daar karakteristieke takken waaraan van laag tot hoog mooie bladeren groeien. Het blad kan, afhankelijk van de variëteit, groen, geel of wit zijn, en zowel rond als hartvormig. Omdat Polyscias recht omhoog groeit, blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten. Omdat de stam deels schuilgaat achter de bladeren, haal je er de betere bosuitstraling mee in huis.

Symboliek

'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks. Er is geen specifieke symboliek aan de plant verbonden.

Herkomst  

Polyscias groeit in het wild in gebieden rond de Stille Oceaan. De meeste verschillende soorten zijn te vinden op Vanuatu, waar ze al eeuwen worden gebruikt als omheiningen. De plant heeft uiteenlopende familieleden en is zowel verwant aan ginseng als aan klimop. De plaatselijke bevolking eet van sommige soorten de bladeren, maar ten overvloede: de kweeksoort is niet geschikt voor consumptie. Wel is het een prachtige kamerboom die ook op een lastige plek een hoop rust en groen brengt. Binnen kan Polyscias tot anderhalve meter hoog worden. De wat Oriëntaalse opbouw van de plant en look van de bladeren komt het beste tot zijn recht op een plek waar de plant vrij kan staan.