Salie

Vlinders zijn dol op de paarse pluimen

Deze siersalie groeit jaar-in-jaar-uit onvermoeibaar door en behoort tot een van de meest gewilde vaste planten in de tuin. 

Sage Thejoyofplants.co.uk

Kleuren en vormen

Salie (Salvia nemerosa) is een feestje om in je tuin te hebben. Het begint elk voorjaar met groene pollen, daaruit komen vervolgens lange, vierkante stengels met  opgaande blauwpaarse of violetroze aren. Die trekken insecten en vlinders aan, en bewegen al bij een zuchtje wind, zodat ze een hoop levendigheid in je tuin brengen. Afhankelijk van de variëteit wordt de tuinbloeier 40-100 cm hoog. Salie is een typische borderplant, zet je hem in een kuip of pot, koop die dan op de groei, want het is een ambitieuze plant die wat levensruimte nodig heeft. 

Herkomst

Salie hoort bij de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. De plant is inheems in Centraal- en West-Azië en verspreidde zich over vrijwel heel Europa. Hij werd voor het eerst omschreven in 1762 door plantkundige Carl Linnaeus. Salie maakt al heel lang deel uit van het menselijk leefgebied. Er zijn sporen van gevonden bij nederzettingen uit de oude steentijd, zo'n 2,5 miljoen jaar geleden.De plant speelde een belangrijke rol in die eerste gemeenschappen: de groene bladen werden gebruikt om een bloedende wond mee te stelpen.

Trivia

  • Salvia nemerosa is de soort met de paarse pluimen, het keukenkruid is Salvia officinalis.

  • Salvia komt van het Latijnse 'Salvere' wat zoiets als 'gezond maken' en 'redden' betekent.

  • De toevoeging nemerosa is een samentrekking van nemus (bos) en amorosa (minnend) en verwijst naar de voorkeur van de plant om in de buurt van bomen, struiken en boomgaarden te staan. 

  • Salie was volgens de oude romeinen een 'heilig kruid' met een reinigende werking op haar naaste omgeving.