Cattleya

Fotogenieke beauty met klassieke uitstraling

Geschulpte randjes met soms kleine franjes en grote bloemen met een enorme lip, die maken samen Cattleya een van de meest herkenbare orchideeën. 

Cattleya Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

Cattleya is een markante woonplant, met een schijnknol waaraan slechts enkele dikke bladeren zitten. Er zijn groot- en kleinbloemige Cattleya’s. De kleinbloemige soorten hebben meer bloemen per steel dan de grootbloemige. De bloemen zijn meestal tien tot twintig cm in doorsnee, en variëren in kleur van wit over geel, oranje, groen, roze, paars, en prachtige pastelkleuren. Soms geuren ze heerlijk, wat Cattleya de bijnaam ‘Koningin van de Orchideeën’ heeft opgeleverd.


Symboliek 

Engelse orchideeënverzamelaar William Cattleya hielp de Cattleya aan zijn naam. De orchidee heeft geen specifieke symbolische betekenis, maar wordt wel geassocieerd met lichte erotiek. De uitdrukking 'catleyaën' ('faire catleya' of 'arranger les catleyas') is een eufemisme voor amoureus gefoezel door Odette en Swann in Marcel Prousts 'Op zoek naar de verloren tijd'. 

Herkomst 

Cattleya is een tropische orchidee die alleen voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. Het is een epifyt, dat betekent dat ze op bomen en schors leven, zonder daar voeding aan te onttrekken. Omdat de ecologische competitie in de jungle groot is, zoekt Cattleya het er vaak hogerop en vestigt zich hoog in bomen. Van alle orchideeën heeft Cattleya meest gevarieerde verschijningsvorm. Alle Cattleya’s hebben bovendien vrij hard blad. Dat geeft aan dat ze in hun natuurlijke omgeving vrij veel licht of zon krijgen en dat ook binnen nodig hebben.