Remedie tegen de blauwe uren

Van bijzondere orchideeën word je vrolijk!

Ook last van de beruchte herfstblues? Met deze tips (en een stel vrolijk bloeiende gekken) haal je opgewekt het aanstaande voorjaar. En ja, dat is wetenschappelijk bewezen. 

Orchideeën Mooiwatplantendoen.nl

The blue hour, blauwe uren, l'heure bleue, blaue Stunde – in elke taal betekent het hetzelfde: het moment voor zonsopkomst en na zonsondergang, waarin de schemering verstilling brengt in de vorm van zacht, blauw licht. Dat komt in deze tijd van het jaar 's middags steeds een stukje vroeger en sommige mensen hebben daar last van. Ze hebben minder energie, kampen met een stemmingsdip en zouden het liefst in winterslaap gaan. Dat kan natuurlijk niet, vandaar het nut van actie ondernemen. Naar buiten, stukje lopen en jezelf omringen met inspirerende woonplanten zoals bijzondere orchideeën helpt allemaal om je beter te voelen. 

Instant geluksgevoel 

En dat is nog wetenschappelijk bewezen ook. De aanwezigheid van bloeiende planten en bloemen triggert prettige emoties, verhoogt het gevoel van tevredenheid en heeft een positieve impact op sociaal gedrag. "Je omringen met bloemen en planten met bloemen is een manier om je stemmingen op een gezonde en natuurlijke manier te beïnvloeden," zegt psycholoog Jeannette Haviland-Jones, hoofdonderzoeker van 'The Emotional Impact of Flowers Study' aan Rutgers University. "We hebben tien maanden onderzoek gedaan naar de effecten. De aanwezigheid van bloemen zorgt voor een onmiddellijke verhoging van het geluksgevoel en heeft ook op langere termijn een positieve invloed op de stemming. Daarnaast verhoogt de aanwezigheid van bloemen de contacten met mensen om je heen."

Easy care, veel plezier 

Bijzondere orchideeën lenen zich uitstekend om je 'vallende blaadjes blues' mee te bestrijden. De aparte vormen en schitterende bloemen bieden allemaal het soort visuele prikkels waar een mens van opkikkert. Zie ze als een boeket in een pot, waar je amper omkijken naar hebt en wekenlang (soms zelfs maandenlang) plezier aan kunt ontlenen. Zet verschillende soorten bij elkaar in een grote schaal voor een spectaculair effect met een enorme anti-dip werking. Om de verzorging zo makkelijk mogelijk te maken, stop je ze in de schaal in een grondzeef. Eens in de 10-14 dagen de grondzeef met orchideeën en al eruit halen en de kluit een half uurtje ondergedompeld laten bijtanken in een teiltje en ze kunnen er weer tegen. En jij ook.