Phoenix

Vakantiegevoel in een pot

Een statige palm in je tuin, die je doet mijmeren over verre oorden? Phoenix is een ideale kandidaat.

Phoenix Mooiwatplantendoen.nl

De Phoenix, ook bekend onder zijn Nederlandse naam dadelpalm, ken je misschien van reizen in Zuid-Europa, Noord-Afrika of de Canarische eilanden. Daar loop je de palm veel tegen het lijf. De palm geeft met zijn dikke stam en grote geveerde bladeren een extra tropisch tintje aan het straatbeeld. Bij de Phoenix komen we twee soorten palmen tegen, de P. canariensis (dadelpalm) met stug, opgaand geveerd blad en de P. roebelenii (dwergdadelpalm), met wat zachter, sierlijker, gebogen blad. Deze is in verschillende lengtes verkrijgbaar, tot wel aan drie meter hoog, soms zelfs meerdere in een pot. Zo groot als in de vakantielanden zullen ze wel niet worden, maar het vakantiegevoel roept deze Phoenix zeker op. Phoenix kun je het beste gebruiken als kuipplant die in de winter vorstvrij moet overwinteren en van april tot oktober buiten kan staan.

Herkomst

De Phoenix canariensis groeit van oorsprong op de Canarische eilanden en de P. roebelenii komt uit Laos en Indochina. De symbolische betekenis van de dadelpalm heeft te maken met de intocht van Jezus in Jeruzalem op Palmzondag. De Joden zwaaiden met palmtakken terwijl Jezus op weg was naar de kruisiging.

Trivia 

  • Van de Phoenix canariensis komen de dadels. Het zal in een gematigde klimaat wel moeilijk zijn om deze aan je palm te krijgen. De meeste dadels worden dan ook geïmporteerd uit de productiegebieden, onder andere de Canarische eilanden. 

  • De Phoenix behoort tot de familie van de palmen net als kuipplanten Chamaerops, Washingtonia en de zeer winterharde Trachycarpus.

  • De Phoenix kan ook goed gebruikt worden als kamerplant of gebruik in kantoren door zijn luchtzuiverende eigenschappen.