Agapanthus

Statig met blauwe of witte bloemen

Blauwe of witte bloemen die op elegante stelen boven langwerpige blad uitsteken, bloeiend van mei tot september en gemakkelijk in de verzorging. De Agapanthus is er een om verliefd op te worden.

De Agapanthus wordt ook wel eens Afrikaanse lelie genoemd. Het aantal soorten Agapanthus is beperkt, de meeste zijn afgeleid van de A. africanus. De plant bloeit in de zomer met blauwe en witte bloemetjes. Er bestaan soorten die in de winter hun blad vasthouden (bladhoudend) en bladverliezende soorten Agapanthus. Deze laatste groep gaat zonder blad de winter in en is redelijk winterhard. De plant heeft het prima naar zijn zin in bakken en potten, dus komt ook graag jouw balkon verblijden.

Herkomst

De herkomst van de Agapanthus is uit de naam af te leiden. A. africanus komt uit Zuid-Afrika waar hij in het wild groeit. Ook op Madeira komt de plant volop voor. De planten zijn halverwege de zeventiende eeuw met de VOC naar Nederland gekomen vanuit Zuid-Afrika, zoals ook veel andere tuinplanten.

Trivia

  • De Agapanthus plant staat symbool voor de liefde. Dat wordt dus extra genieten op het terras.
  • In Portugal en op de Canarische Eilanden komen Agapanthus-planten in grote hoeveelheden voor in tuinen, parken en bij hotels en restaurants. Veel toeristen denken dan ook ten onrechte dat de plant van origine daar vandaan komt.