Zonnebloem

Zomers geluk dat je hele huis laat stralen

Van Gogh, maar dan puur natuur! Met zonnebloem-op-pot kun je overal in huis de grote vrolijke bloemen laten schitteren.  

Zonnebloem (de officiële naam is Helianthus) associeer je misschien met tuinen en velden, maar is er eveneens als ontwapenende woonplant, om de zon ook binnen te laten schijnen. Je hebt er een vrolijke volle plant aan, met veel groen en forse bloemen die boven al het blad uittorenen. Zonnebloem op pot is een verrassende woonplant die het goed doet in een modern interieur en prima aansluit bij de groeiende behoefte aan overzicht en schoonheid zonder pretenties.  

 

Kleuren en vormen

Zonnebloem is een buitengewoon ongecompliceerde woonplant: één kleur, één vorm. De potvariant  wordt niet zo hoog als de zonnebloem die buiten bloeit, maar biedt wel de unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem met daaronder mooi donkergroen blad. De potvariant vormt geen stuifmeel. Hierdoor blijft zonnebloem langer mooi en aanzienlijk langer bloeien dan de buitenvariant. Hij is voor een bloeiende plant bovendien lang verkrijgbaar, van april tot eind augustus.

Herkomst

Zonnebloem groeit in Noord- en Zuid-Amerika. Indianen plantten de zaadjes aan de noordkant van hun akkers als 'vierde zuster' van de bekende combinatie mais-, bonen- en pompoenplanten, die elkaar helpen groeien. Door Spaanse zeevaarders kwam zonnebloem rond 1530 in Europa terecht. De zaadjes groeiden er makkelijk en zonnebloemzaad werd zo onderdeel van het voedsel: het werd gegeten, geroosterd en er werd olie van gemaakt. De bloem is veredeld van tuinreus tot woonplant, maar heeft altijd de bekende uitstraling gehouden.

Symboliek

Zonnebloem was een Inca-icoon, het volk vereerde de bloemen als beeld van hun zonnegod. Reden was dat de  knop zich altijd naar de zon wendt en 's nachts weer naar het oosten draait. Dit heet heliotropisme. De plant heeft altijd 'zon' en 'stralen' als symbolische betekenis gehouden, ook in andere delen van de wereld.