Gloriosa

Wie zegt dat groen en glamour niet samengaan?

Fragiel gebouwd maar toch vol van vlammende energie, met Gloriosa haal je een exclusieve woonplant in huis waar je naar blíjft kijken.

Kleuren en vormen 

Gloriosa is een schoonheid. Groot, lichtgroen en transparant, met aan alle kanten kurkentrekkersliertjes die willen klimmen. En dan nog de beroemde bloemen: dieprood, knalroze of oranje met saffraangeel. Met lange meeldraden die haaks op de kroonbladen staan en zo lijken te zweven. Deze woonplant is niet alleen prachtig om te zien, maar als lelieachtige knol die klimt bovendien een botanische curiositeit. Boven alles biedt het  schitterend tropisch design, dat onmiddellijk een exotisch sfeer aan je interieur geeft.  


Symboliek 

Gloriosa staat – het kan ook haast niet anders – symbool voor roem en eer. Bijnaam prachtlelie dankt de plant aan de schitterende bloemen. De andere bijnaam  klimlelie is geïnspireerd door de krullende ranken die zich makkelijk om iets wikkelen. Het is de nationale bloem van Zimbabwe, waar de plant beschermd is en vuurlelie heet: al het leven zou eruit voort zijn gekomen. 

Herkomst 

Van oorsprong komt de plant uit gematigde zones van Afrika en West-Azië. Er zijn 12 variëteiten, allemaal met een tropische achtergrond. Ze groeien en klimmen als kruidachtige planten over andere planten heen en kunnen in het wild wel drie meter hoog worden. Inheems groeien ze als beeldschoon onkruid gewoon in het kreupelhout langs de weg. Binnen blijven ze kleiner, al behoren ze met ongeveer één meter hoogte wel tot de grotere woonplanten. Ze hebben steun nodig om te kunnen klimmen, maar zijn luchtig in opbouw, wat een rijtje naast elkaar tot een populaire afscheiding maakt.