Kardinaalsmuts

De Vivaldi onder de tuinbloeiers

Bloemen in de lente, blad in de zomer, bessen in de herfst en winter – van kardinaalsmuts heb je het hele jaar door plezier. 

Kardinaalsmuts of Euonymus  Mooiwatplantendoen.nl

Kardinaalsmuts (officieel Euonymus europaea) heeft vele gezichten. De lichtgroene bloemetjes zitten als kleine kruisjes in grote clusters bij elkaar. Bladeren en takken zijn groen. In het najaar komen er vruchtjes in die openklappen en oranje zaden laten zien. Na de eerste nachtvorst dwarrelen bladeren en bessen meestal van de struik. Maar tenzij het een poolwinter is, blijven de doosvruchten meestal zitten. En eigenlijk is deze heester dan op zijn mooist: niets dan takken, met daaraan knalroze bellen, in een seizoen waarin alles nog kaal en kleurloos is. Ze komen voor als struik, op stam en als klimplant. Voor wie kale takken iets te oer vindt: er zijn ook bladhoudende soorten.

Allemansplant

Kardinaalsmuts behoort tot de Celastraceae, zijn eigen kardinaalsmutsenfamilie. Er zijn zo'n 180 soorten en ze groeien zowel in Europa en Azië als in de gematigde streken van Australië en Noord-Amerika. De bekendste zijn E. japonicus en E. fortunei. De bladhoudende zie je het meest in tuinen, de bladverliezende in parken. De plant kan zich snel vertakken, onder ideale omstandigheden kan kardinaalsmuts wel zes meter hoog en honderd jaar worden. Heel apart is dat nieuwe scheuten eerst rond zijn, vierkant worden en vervolgens weer rond. Altijd wat te beleven, dus.

Trivia

● De wetenschappelijke naam Euonymus komt uit het Grieks en betekent 'goede naam'. Gevalletje ironie van een Oude Griekse Naamgever want kardinaalsmuts is hartstikke giftig voor mensen. Sommige dieren en vogels zijn er echter dol op.

● Het lichte, compacte hout van kardinaalsmuts is hard en sterk. Het wordt gebruikt om houtskool voor kunstenaars, breinaalden en muziekinstrumenten van te maken. Vroeger was het in trek om spindels voor spinnenwielen uit te snijden, in het Engels heet kardinaalsmuts dan ook 'spindle tree'.

● Bladhoudende kardinaalsmuts is goed te gebruiken in bakken en schalen, gecombineerd met eenjarige of vaste planten.