Solanum

Bloemige klimmer met Zuid-Amerikaanse roots

Witte of blauwe bloemetjes, een Latijns-Amerikaanse erfenis en een liefhebber van ruimte: maak kennis met Solanum.

De Solanum is familie van de aardappelplant. Net als bijvoorbeeld aubergine en tomaat behoren deze planten tot de nachtschade-achtigen (Solanaceae). De Solanum lijkt ook wel een beetje op de aardappelplant, maar verwacht geen piepers aan zijn kluit - de Solanum moet het alleen van zijn knappe uiterlijk hebben. Denk maar aan stervormige bloemen in het wit en paars-blauw, met lange meeldraden en knappe bladeren. De plant bloeit uitbundig in de zomermaanden en houdt van klimmen.

Herkomst

Er bestaan wereldwijd zo’n 1.500 Solanum-soorten. Veel voorkomende soorten zijn Solanum rantonnetii ‘Blue Fountain’, Solanum rantonnetii Charles White en Solanum jasminoides. De plant komt van origine uit Brazilië en Paraquay. In 1753 ‘ontdekte’ en benoemde Carl Linnaeus de Solanum. 

Trivia

  • De Solanum kan overwinteren, maar dan moet je hem wel binnen zetten op een koele, vorstvrije plek. Snoei hem voor de winter flink terug.

  • Het is niet helemaal duidelijk waar de benaming Solanum vandaan komt: het kan een afgeleide zijn van sol wat in Latijn zon betekent. Daarnaast is het mogelijk dat het komt van solare (verzachten), wat te maken heeft met de verzachtende werking van de plant bij inname (dat deden sommige inheemse volkeren). Let op: deze plant is niet geschikt voor consumptie, alleen voor decoratie. Sommige nachtschade-achtigen zijn giftig.