Zuid-Afrikaanse Margriet

Zonnige blikvanger met doorzettingsvermogen

Deze prachtige bloeier van het zuidelijk halfrond trakteert je tuin op alle uitbundigheid en kracht die de Zuid-Afrikaanse natuur je te bieden heeft.

Felgele bloemen bekronen de ijle, maar sterke stengels van Zuid-Afrikaanse margriet, ook bekend onder de officiële naam Euryops. Op het eerste gezicht lijkt het een liefdesbaby van een chrysant en een varen. De bloemen steken prachtig af tegen het donkergroene, diep ingesneden blad en zien er heel natuurlijk uit, alsof het veldbloemen zijn. Het is een sterke plant die het kan hebben als een keertje water geven er niet inzit, zelfs op een warme dag. Oh ja, er is ook een variant met grijsgroen blad.

Zonnetje op het terras

Zuid-Afrikaanse margriet is lid van de asterfamilie en in zijn eigen land een kleine groenblijvende heester die tussen rotsen en stenen groeit. Er zijn daar ongeveer negentig soorten bekend.

De plant doet het goed in de volle grond, maar is ook een dankbare kuipplant waarmee prachtige hoekjes te maken zijn. De bloemen zijn net kleine zonnetjes op je terras of balkon. De plant bloeit van april tot oktober.

 


Zuid-Afrikaanse margriet trivia

  • De naam is afgeleid van het Griekse 'eurys' dat 'groot' betekent en 'ops' dat voor 'oog' staat en slaat op het forse hartje.

  • De volksnaam komt van het Perzische 'marvarit' dat 'parel' betekent. Het werd verbasterd tot 'marguerite' en later tot 'margriet'.

  • De plant kreeg een Royal Horticultural Society's Award of Garden Merit, een hoge onderscheiding voor de beste tuinplanten.   

Alle artikelen over Zuid-Afrikaanse Margriet