Plumbago

Sterke persoonlijkheid met weelderige bloemtrossen

Sprankelende bloemen, lichtgroene, langwerpige bladeren en de klimkracht van een atleet: de Plumbago blijft je verbazen. 

De Plumbago is een kruidachtige klimplant, die met een beetje hulp graag de hoogte in gaat, langs een muur of een boog. Hij kan in de volle grond wel 3,5 meter hoog worden en bloeit met mooie blauwe of witte  bloemen die aan een sierlijk gebogen stengel groeien. Er zijn ook soorten die op stam worden gekweekt, dat zijn vooral kuipplanten. De Plumbago is verkrijgbaar van maart tot en met juli en bloeit tot diep in de herfst. 

Herkomst 

De Plumbago behoort tot de strandkruidfamilie, een groep taaie rakkers die zich kunnen handhaven in zowel arctische als tropische gebieden. De Plumbago gedijt in de natuur het best rond de Middellandse Zee en in Centraal-Azië. Opmerkelijk is dat deze planten zelfs op zoutsteppes en aan zee kunnen groeien, het zijn zelfredzame krachtpatsers die ook op 'moeilijke' plekken gedijen. 

Trivia 

  • De hemelsblauwe bloemen symboliseren mannentrouw.

  • De naam is afgeleid van het Latijnse plumbum (lood) en agere (lijkt op) en verwijst naar het grijze sap dat uit de plant komt, waar men vroeger van dacht dat het loodvergiftiging kon genezen.

  • De uitgebloeide bloemen van de Plumbago zijn een beetje plakkerig en kunnen bij het passeren aan kleding blijven hangen voor ze eraf vallen: dat verklaart de eerdergenoemde volksnaam mannentrouw. 

Alle artikelen over Plumbago