Pyracantha

Bloemetjes, bijtjes en besjes

De Pyracantha zie je niet snel over het hoofd. De heester heeft donkergroene blaadjes, die in mei/juni gezelschap krijgen van witte bloemen en in de nazomer mooi afsteken tegen de rode besjes.

Pyrantha Mooiwatplantendoen.nl

Vanwege die rode besjes wordt de Pyracantha ook wel vuurdoorn genoemd. De vuurdoorn is half-bladhoudend. Voordat de bessen verschijnen bloeit de plant in mei-juni met witte bloemen waar de bijen gek op zijn. Zij bevruchten de bloemen waardoor de plant vol met bessen komt te zitten. Pyracantha is dus zowel een mooie bloem- maar ook besheester.

Herkomst

De Pyracantha komt oorspronkelijk uit het gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Europa tot Zuidoost-Azië. Het is een oude plant die al sinds de zestiende eeuw in cultuur is en al jaren wordt gebruikt in tuinen en parken. De Pyracantha kan jaren meegaan met beperkt onderhoud, dus dat is makkelijk.

Trivia

  • De bessen van Pyracantha zijn niet erg geliefd bij vogels, waardoor ze soms tot in de winter aan de plant blijven zitten. Wanneer er echte voedselschaarste voor vogels ontstaat, komen vooral merels en lijsters soms toch nog van de bessen snoepen.
  • De vuurdoorn is niet echt een aaibare plant, door de stevige, scherpe doorns is het soms oppassen. Maar juist kleine zangvogels willen nog weleens hun nestje maken in deze klimplant, omdat juist de doornen hen beschermen tegen katten.
  • De venijnige doorns kunnen ook een natuurlijke bescherming bieden tegen inbrekers, handig!