7 groenblijvende klimplanten

Verstop je grauwe muur, verwelkom een groene klimmer

Kijk jij regelmatig naar een grauwe muur, gevel, schutting of saaie, grijze regenpijp? Dat kan anders! Met deze 7 groenblijvende, winterharde klimplanten tover je een sfeerloze (gevel)muur om tot een groene eyecatcher. En wist je dat zo’n kleine verandering een grote impact heeft op jouw welzijn én dat van je buurt? Lees verder, laat je inspireren en ontdek jouw favoriete klimplant, inclusief tips voor verzorging en snoei. 

1) TOSCAANSE JASMIJN

Toscaanse jasmijn is een prachtige klimplant met donkergroene, glanzende bladeren en heerlijk geurende witte bloemen, die doorgaans bloeien in mei en juni. De plant slingert gemakkelijk om van alles heen en maakt met gemak van je buitenmuur een sierlijk groen kunstwerk. Een stuk gaas of trellis biedt de Toscaanse jasmijn genoeg steun. De klimplant is minder geschikt om pergola’s te begroeien. Draai ‘s zomers de takken die steun nodig hebben in gaas of trellis, of zet ze vast.

Toscaanse jasmijn: standplaats en verzorging

Toscaanse jasmijn planten tegen een muur, schutting of hekwerk? Dit is wat je moet weten over de standplaats en de verzorging van Toscaanse jasmijn:

  • Toscaanse jasmijn gedijt het beste op een zonnige plek of plek in de halfschaduw. De klimplant heeft 4-6 uur direct zonlicht nodig per dag voor optimale groei en bloei. 
  • Toscaanse jasmijn groeit het beste op een goed doorlatende grond die vocht vasthoudt, maar niet drassig is. 
  • Geef Toscaanse jasmijn in droge, warme periodes regelmatig water, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt.
  • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan rondom de klimmer om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. 

Toscaanse jasmijn snoeien

Voor een optimale groei en bloei is het belangrijk om Toscaanse jasmijn te snoeien. Bekijk hiervoor de onderstaande tips:

  • Snoei Toscaanse jasmijn direct na de bloei (in het late voorjaar of in de vroege zomer).
  • Verwijder dode, zieke of beschadigde takken door ze helemaal terug te knippen tot aan de basis van de plant.
  • Knip lange, uitstekende scheuten terug om de plant compacter en bossiger te houden.
  • Als je de plant een bepaalde vorm wilt laten volgen, zoals langs een hekwerk of trellis, kun je de scheuten leiden en knippen om de gewenste vorm te bereiken.

2) KLIMOP (HEDERA)

Klimop, ook bekend als Hedera, klimt met zijn hechtwortels gemakkelijk tegen een muur, schutting of hekwerk. Klimop kan wel 25-30 meter omhoogklimmen! Deze groenblijvende muurplant laat zich makkelijk leiden en heeft weinig onderhoud nodig. Als jonge plant bloeit een klimop nog niet, maar een volwassen Hedera krijgt geelgroene bloemen waaruit zwarte bessen komen. 

Klimop: standplaats en verzorging

Klimop is een makkelijke, eenvoudig te onderhouden klimplant. Wil je klimop planten tegen een muur, schutting of hekwerk? Houd dan rekening met de beste standplaats en de verzorging van Hedera:

  • Klimop gedijt vrijwel overal goed: zowel in de zon als in de schaduw. De klimplant geeft de voorkeur aan een locatie met gedeeltelijk schaduw, vooral in warmere klimaten.
  • Klimop gedijt goed in verschillende soorten grond, maar geeft de voorkeur aan een vochtige, goed doorlatende bodem. 
  • Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Te veel water kan leiden tot wortelrot.
  • Geef klimop tijdens droge, warme periodes regelmatig water.
  • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan om de plant te helpen vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken.

Klimop snoeien

Het is niet per se nodig om klimop te snoeien, maar het kan wel nodig zijn om de groei te beperken en de plant gezond te houden. Bekijk de onderstaande tips voor het snoeien van klimop:

  • Klimop kan in principe het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het niet vriest. Het voorjaar (april/mei) en najaar (september) zijn de beste seizoenen om dit te doen, want als je snoeit wanneer er kans is op vorst, kan klimop beschadigd raken. 
  • Snoei, indien nodig, uitstekende of ongewenste takken terug tot vlak boven een bladknoop.
  • Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren.
  • Als je wilt voorkomen dat klimop overwoekert of uitbreidt, kun je de groeiende uiteinden terugsnoeien om de plant compacter te maken.

    Die Clematis ist Gartenpflanze des Monats April - Pflanzenfreude.de

    3) CLEMATIS

    Clematis, ook wel bosrank genoemd, is een populaire klimplant die makkelijk is in onderhoud en zich net zo makkelijk om je groene hart wikkelt. Clematis is groen in de wintermaanden en geeft een overvloed aan bloemen in de vorstvrije maanden (april t/m september). Aan kleur heeft deze klimplant ook geen gebrek. Van zachtroze tot lila, paars en blauw: aan jou de keus! De bloemen van Clematis zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Van eenvoudige (vier bloemblaadjes met een geel hartje) tot opvallende exemplaren (verschillende kleuren met franjes in het midden). 

    klimmende clematis: standplaats en verzorging 

    Er bestaan honderden soorten Clematis, waaronder Clematis als vaste plant en als klimplant. Bedenk goed welke soort Clematis je voorkeur heeft en welke verzorging daarbij past. Wil je een klimmende Clematis planten tegen een buitenmuur, gevel of schutting? Bekijk dan de onderstaande verzorgingstips:

    • Clematis groeit het beste op een humusrijke, vruchtbare grond, die waterdoorlatend en niet te droog is. Clematis staat het liefst met zijn 'hoofd' in de zon en met zijn 'voeten' in de schaduw. Geef de klimplant daarom een koele basis (bijvoorbeeld door deze te begroeien met een vaste plant of bodembedekker).
    • Clematis gedijt het beste op een plek in de zon of halfschaduw. Een (te) zonnige zuidmuur is niet geschikt, want Clematis kan niet tegen droge hitte. Te veel schaduw mag er ook niet zijn, want dan vormt te klimplant minder bloemen. 
    • Last van een droge, warme periode? Geef Clematis dan water in de vroege ochtend of laat in de avond. 

    clematis snoeien

    Het snoeien van Clematis is noodzakelijk om te zorgen voor een gezonde groei en bloei. Ook zorg je er door te snoeien voor dat de plant niet te groot wordt. Wanneer je de klimplant op het verkeerde moment snoeit, zal de plant niet bloeien. En dat is natuurlijk zonde! Er zijn verschillende soorten Clematissen, die ieder op een eigen moment gesnoeid moeten worden, afhankelijk van hun bloeitijd. 

    • Voorjaarsbloeiende Clematis (bloei tussen maart-mei): snoei direct na de bloei alleen de dode en zwakke takken weg. Knip om de paar jaar de onderste, oude takken van de bosrank weg. Dit hoeft dus niet jaarlijks! Een voorjaarsbloeiende Clematis produceert bloemen op het hout van vorig jaar, dus als je ze voor de bloei snoeit, loop je het risico dat je bloemknoppen verwijdert. 
    • Zomerbloeiende Clematis (bloei rond mei-juni): zomerbloeiende Clematissen worden meestal in het vroege voorjaar gesnoeid, voordat de klimplant uitloopt (d.w.z. voordat deze gaat groeien). Verwijder dode, zwakke of beschadigde takken en snoei overige takken terug tot vlak boven een knop. Snoei terug tot zo'n 30-50 centimeter boven de grond, afhankelijk van het soort en de gewenste grootte. 
    • Laatbloeiende Clematis (bloei tussen juli-september): Clematissen die later zomer bloeien mogen grondiger gesnoeid worden in het voorjaar. Je kunt de takken afknippen tot vlak boven een knop. Knip af tot een tweede of derde paar knoppen boven de grond (zo'n 30-50 centimeter). 

    4) PASSIEBLOEM (passiflora)

    Passiebloem, ook wel passiflora, geeft je muur met haar bloemen direct een exotische uitstraling. Er bestaan ruim 500 soorten van deze klimplant. De weelderige klimmer is makkelijk in onderhoud en wat kleur betreft kun je alle kanten op: van blauw tot rood, paars, oranje, geel en wit. ’s Zomers krijgen sommige soorten ook decoratieve vruchten. 

    passiebloem: standplaats en verzorging

    Ga jij voor passiflora als muurplant voor buiten? Houd dan rekening met de juiste standplaats en verzorging. Bekijk de onderstaande tips:

    • Passiebloem gedijt het beste op een zonnige standplaats, waar de klimplant minstens 6 uur direct zonlicht krijgt per dag.
    • Zorg voor goed doorlatende grond die vocht vasthoudt, maar niet te drassig wordt.
    • Passieflora staat graag en beetje beschut. Bescherm passiebloem tegen harde wind, vooral in koudere klimaten, om schade aan de fragiele stengels te voorkomen. 
    • Geef passiebloem regelmatig water tijdens droge, warme periodes. 
    • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan rondom de plant, zodat de plant beter vocht kan vasthouden en onkruidgroei wordt onderdrukt. 

    passiebloem snoeien

    Het onderhouden van passieflora is heel simpel. De klimplant vergt weinig onderhoud, maar toch kan het zinvol zijn om passieflora te snoeien:

    • Snoei ongewenste of uitstekende takken van passieflora terug tot vlak boven een bloemknop.
    • Verwijder dode, zieke of beschadigde takken van de passiebloem door ze helemaal terug te snoeien tot de basis van de klimmer.
    • Als de passiebloem te groot wordt of te ver uitsteekt, kun je de uiteinden terugsnoeien om de klimmer compacter te maken.

    5) PYRACANTHA

    Pyracantha, ook wel vuurdoorn, is een opvallende verschijning. De klimmer heeft donkergroene blaadjes en kan tot wel 3 meter hoog worden. Pyracantha bloeit uitbundig in mei of juni en krijgt dan kleine witte bloemetjes. In de nazomer maken de bloemetjes - met dank aan de bijtjes - plaats voor rode, oranje of gele besjes. Pyracantha is een geliefde klimplant omdat hij gemakkelijk en relatief snel groeit.

    pyracantha: standplaats en verzorging

    Kies je voor Pyracantha tegen je muur, hekwerk of schutting? Dan wil je natuurlijk optimaal genieten van de prachtige bloei. Bekijk daarvoor de onderstaande tips met betrekking tot de standplaats en verzorging van vuurdoorn:

    • Pyracantha gedijt het beste op een zonnige locatie, maar doet het ook goed op een plek in de halfschaduw.
    • Pyracantha is een makkelijke klimplant die goed groeit op vrijwel elke, doorlatende grond die niet te drassig wordt. 
    • Sommige variëteiten kunnen behoorlijk groot worden, dus kies (afhankelijk van het soort) een locatie met voldoende ruimte voor groei.
    • Geef vuurdoorn regelmatig water tijdens droge, warme periodes. 
    • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan rondom de plant, zodat vocht beter wordt vastgehouden en onkruidgroei wordt onderdrukt.

    pyracantha snoeien

    Wanneer een vuurdoorn vrijuit kan groeien is snoei nauwelijks nodig. Maar als je wilt dat de klimplant mooi plat tegen je muur groeit, is het verstandig om vuurdoorn ieder jaar even te snoeien. Bekijk hieronder de tips voor het snoeien van Pyracantha:

    • Snoei Pyracantha nadat de klimmer is uitgebloeid (in de zomer). Snoei daarbij de (ongewenste) takken. Uitgebloeide bloemen kun je laten zitten, zodat besjes kunnen vormen in de nazomer. 
    • Verwijder dode, zieke of beschadigde takken van de vuurdoorn door ze helemaal terug te snoeien tot aan de basis van de plant.
    • Knip lange, uitstekende scheuten terug tot een gezonde, sterke knop om de plant compacter te maken. 

    6) KAMPERFOELIE

    Kamperfoelie, ook wel Lonicera of geitenblad genoemd, ziet er niet alleen sprookjesachtig uit, zo ruikt deze klimplant ook! Deze weelderige ‘plant van de liefde’ heeft schitterende, exotische bloemen die ’s avonds extra zacht en zoet geuren. De bloemen zijn roze, oranje en geelwit en zijn vaak zelfs tweekleurig. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie klimt gemakkelijk omhoog en kan, afhankelijk van de soort, tot wel 4 meter hoog worden.

    kamperfoelie: standplaats en verzorging

    Kamperfoelie als muurplant buiten? Bekijk onderstaande tips voor de beste standplaats en verzorging van deze geurende klimplant:

    • Kamperfoelie gedijt het beste op een plek in de zon of halfschaduw. De plant kan groeien op een schaduwrijke plek, maar bloeit dan minder uitbundig.
    • Kamperfoelie groeit goed op verschillende soorten grond, mits de grond goed doorlatend is en niet te drassig. 
    • Kamperfoelie kan behoorlijk groot en hoog worden, dus als dat je wens is: geef deze klimplant dan voldoende ruimte. 
    • Geef kamperfoelie regelmatig water tijdens droge, warme periodes. 
    • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan rondom de plant, zodat vocht beter wordt vastgehouden en onkruidgroei wordt onderdrukt.

    kamperfoelie snoeien

    Snoeien van kamperfoelie is niet noodzakelijk, maar door de klimmende kamperfoelie te snoeien bevorder je groei en bloei en kun je een mooie groeivorm behouden. Bekijk de onderstaande tips voor het snoeien van de klimmende kamperfoelie:

    • Snoei de klimplant het liefst 1x per jaar, in het voorjaar (maart/april). 
    • Knip zo'n 10 centimeter van de hoofdtakken weg en kort te lange takken in.
    • Verwijder dode, zieke of beschadigde takken door ze terug te snoeien tot de basis van de plant. 
    • Een verwilderde kamperfoelie kun je tot 50 centimeter boven de grond afknippen. 

    7) BLAUWE REGEN

    Blauwe regen, ook wel Wisteria of slingerplant, is een snelgroeiende klimplant die zich kenmerkt door romantische en kleurrijke bloemenslingers. Van lila tot blauw en van wit tot roze: alle soorten en kleuren trakteren je op bloemslierten die 50cm lang kunnen worden. De plant kan wel 50 jaar mooi blijven én blijven bloeien! Ook fijn: blauwe regen verspreidt een heerlijke, zoete geur waar ook bestuivende insecten op afkomen. 

    Let op: blauwe regen bezit een enorme groeikracht (de plant kan wel 2 à 3 meter per jaar groeien als hij de ruimte heeft). Blauwe regen heeft goede, stevige geleiding nodig, aangezien de takken armdik kunnen worden! Plaats blauwe regen niet tegen een regenpijp of andere kwetsbare objecten om schade te voorkomen.

    Blauwe regen: standplaats en verzorging

    Wil je blauwe regen tegen een muur, hekwerk of schutting laten klimmen? Bekijk dan de onderstaande tips voor de standplaats en verzorging van blauwe regen:

    • Blauwe regen gedijt het beste op een zonnige locatie, waar minstens 6 uur direct zonlicht is per dag. 
    • Blauwe regen houdt van goed doorlatende, vochtige grond, die niet drassig is. 
    • Blauwe regen groeit zeer snel, dus geef deze klimplant voldoende ruimte. 
    • Geef blauwe regen regelmatig water tijdens droge, warme periodes. 
    • Breng eventueel een laag mulch (organisch materiaal zoals compost) aan rondom de plant, zodat vocht beter wordt vastgehouden en onkruidgroei wordt onderdrukt.

    Blauwe regen snoeien

    Blauwe regen groeit zeer snel, daarom is het essentieel om de klimplant te snoeien. Bekijk de volgende tips voor het snoeien van blauwe regen:

    • Vanwege de sterke groeikracht is het aan te raden om blauwe regen twee keer per jaar snoeien. Snoei je de klimplant niet, dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken. Snoei blauwe regen voor de bloei in het vroege voorjaar (februari) en na de bloei (in juli of augustus). 
    • Blauwe regen bloeit op oud hout (bloemen bloeien op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien). Blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien! 
    • Blauwe regen snoeien in het vroege voorjaar:
      • Timing is belangrijk! Zorg ervoor dat er geen strenge vorst meer op komst is, en snoei voordat de bloemknoppen al groter worden. 
      • Snoei lange, jonge scheuten ongeveer 10-15 centimeter terug vanaf de hoofdtakken (of 2-3 knoppen). 
      • Laat de hoofdtakken zoveel mogelijk met rust, tenzij deze te groot worden.
      • Verwijder eventuele dode of beschadigde takken.
    • Blauwe regen snoeien na de bloei (zomersnoei):
      • Snoei blauwe regen nadat de klimplant is uitgebloeid. Snoei niet tijdens een extreem warme en droge periode en niet in de volle zon. 
      • Snoei lange, jonge scheuten tot zo'n 40-50 centimeter (of 5-6 knoppen) vanaf de hoofdtakken terug. 
      • Laat de hoofdtakken zoveel mogelijk met rust, tenzij deze te groot worden.
      • Verwijder eventuele dode of beschadigde takken.

    meer groene inspiratie voor je (gevel)tuin of balkon?

    We zijn benieuwd naar jouw groene klimmer! Deel ‘m met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Heb je de smaak te pakken en wil je meer groene inspiratie opdoen? Ontdek dan meer ideeën voor een metamorfose van grauw naar groen en start met vergroenen!