Creëer jouw eigen buitenparadijs

Zo verander je jouw mini terras in een mega oase

De kans is groot dat je flink wat uren in en rondom je eigen woning doorbrengt. Heb je een kleine tuin, mini balkon of postzegelpatio én behoefte aan wat groen? Dat gaat prima samen! We geven je slimme tips om die paar vierkante meter optimaal te benutten. Hoi buitenparadijs!

Buitenplanten klein balkon mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Gebruik verschillende, luchtige planten

Je kunt natuurlijk een enorme boom planten in het midden van je tuintje voor het broodnodige groen, maar we hebben een beter idee: gebruik meerdere planten met een bescheiden formaat. Het liefst met een luchtig, weelderig uiterlijk, zoals Clematis, Japanse esdoorn en klimmende nachtschade. Plaats groenblijvende tuinplanten zoals prachtriet tussen bloeiende helden uit dezelfde kleurfamilie (zoals CampanulaLobelia en geurende lavendel), zodat er buiten altijd iets kleurrijks te zien is.

Dan liever de lucht in

Een beperkt vloeroppervlak daagt je uit om creatief naar de mogelijkheden te kijken. Benut de randen van je balkon in dat geval optimaal. Hang er bakken aan of maak een plantenbak op maat met een extra plank eraan vast. Daar kun je ook weer plantjes op kwijt! Ook afdakjes, tuintafels, krukjes en muren zijn ideale plekken voor (hang)manden en bakken met groen. Door planten op verschillende ooghoogtes neer te zetten, zorg je er bovendien voor dat er een groeiende, bloeiende muren ontstaan waarbinnen jij helemaal tot rust komt.

Kies ruimtelijke tuinmeubels

Ga ook qua meubels slim om met de ruimte die je hebt. Een mega loungeset is natuurlijk heel uitnodigend, maar dan blijft er weinig ruimte over voor groen. Bovendien moet je die enorme kussens ook bij slecht weer ergens kwijt. Kies bij een klein terras dus liever voor een ruimtebesparend bankje en tafeltje. Op de foto zie je een ‘tablebench’: een bankje en tafel ineen. Bescheiden afmeting, ranke pootjes: dat oogt lekker ruimtelijk. En je houdt plek over voor een paar volumineuze margrieten, want die horen er natuurlijk bij.

meer inspiratie

Ga jij ook creatief om met de ruimte die je hebt? We zijn benieuwd! Deel jouw buitenparadijs met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Kun je nog wel wat meer lente-inspiratie gebruiken? Bekijk dan eens ons lentedossier bomvol groene inspiratie en tips, ontdek planten die je nu al met een gerust hart buiten kunt zetten, of steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag met deze 5 voorjaarsklusjes.