Creëer jouw eigen buitenparadijs

Zo verander je jouw mini terras in een mega oase

De kans is groot dat je de komende tijd flink wat uren in en rondom je eigen woning zult doorbrengen. Stel je hebt een kleine tuin, mini balkon of postzegelpatio, maar wel behoefte aan wat groen. Gaat dat samen? Jazeker. We geven je slimme tips om die paar vierkante meter optimaal te benutten. Hoi buitenparadijs!

Buitenplanten klein balkon mooiwatplantendoen.nl

Gebruik verschillende, luchtige planten

Je kunt natuurlijk een enorme boom planten in het midden van je tuintje voor het broodnodige groen, maar we hebben een beter idee. Gebruik meerdere planten met een bescheidener formaat. Het liefst met een beetje een luchtig, weelderig uiterlijk, zoals clematis, Japanse esdoorn en klimmende nachtschade. Meng groenblijvende tuinplanten zoals prachtriet ook af met bloeiende helden uit dezelfde kleurfamilie. Zoals CampanulaLobelia en geurende lavendel, zodat er altijd iets kleurrijks te beleven valt buiten.

Dan liever de lucht in

Een beperkt vloeroppervlak daagt je uit om een beetje creatief naar de mogelijkheden te kijken. Benut de randen van je balkon bijvoorbeeld optimaal. Hang er bakken aan of maak een plantenbak op maat met een extra plank eraan vast. Daar kun je ook weer plantjes op kwijt! Ook afdakjes, tuintafels, krukjes en muren zijn ideale plekken voor (hang)manden en bakken met groen. Door planten op verschillende ooghoogten neer te zetten, zorg je er bovendien voor dat er een groeiende, bloeiende muur ontstaat waarbinnen jij helemaal tot rust komt.

Kies ruimtelijke tuinmeubels

Ga ook qua meubels slim om met de ruimte die je hebt. Een mega loungeset is natuurlijk heel uitnodigend, maar er blijft weinig ruimte over voor groen. Bovendien moet je die enorme kussens ook bij slecht weer ergens kwijt. Kies bij een klein terras dus liever voor een ruimtebesparend bankje en tafeltje. Op de foto zie je een ‘tablebench’: een bankje en tafel ineen. Bescheiden afmeting, ranke pootjes: dat oog lekker ruimtelijk. En je houdt plek over voor een paar voluptueuze margrieten, want die horen er natuurlijk bij.