Bamboe

Tijdloze gratie en schoonheid in je tuin

Altijd groen, voortdurend in beweging en toch helemaal 'zen'. Bamboe heeft veel te bieden als je een ruisend groen zomer-en-wintersprookje in je tuin wilt. 

Bamboo Thejoyofplants.co.uk

Bij het minste zuchtje wind ritselt bamboe al vriendelijk en zorgt de plant voor levendigheid in je tuin. Ondanks zijn frêle uiterlijk is het een oersterke plant die met gemak Code Rood overleeft. Bamboe is verkrijgbaar in vele soorten, maten én kleuren. De meest voorkomende tint is groen, maar er is bijvoorbeeld ook een soort die kleurt van grijsgroen via lichtgrijs naar matgroen en een die na een paar jaar spannende zwarte stengels krijgt. 

Volle grond of bak? 

Voor alle soorten geldt dat het handig is vooraf te bedenken waar je bamboe komt in je tuin. Er zijn namelijk soorten die onder de grond zeer snel terrein veroveren. Die kun je bij het planten in een bak zetten of in wortelbegrenzerfolie zetten, tenzij je een bamboebos wilt creëren. Gewoon antiworteldoek of een pvc-bak is niet geschikt, daar drukken de wortels gewoon vrolijk door heen. Er zijn ook pollenvormende soorten bamboe. Die krijgen geen uitlopers en blijven netjes op hun plek. 

Oerplant met oerkracht

Bamboe behoort tot de familie van de Gramineae, de zogenoemde grasachtigen. Er zijn wereldwijd zo'n 1500 verschillende soorten. De plant komt oorspronkelijk uit (sub)tropische streken in Midden- en Zuid-Amerika, in het noorden van Australië en in het zuiden en oosten van Azië, vooral China. Het zijn al heel oude planten, er zijn fossiele resten van gevonden die stammen van 145 miljoen jaar voor Christus. Dat de plant nog altijd uitstekend gedijt, zegt iets over zijn oerkracht. 

Bamboe trivia 

  • Het woord bamboe komt van bambu, een woord uit de Indiase Kannada-taal. Hoewel de spelling kan verschillen, klinkt het woord overal ter wereld hetzelfde.

  • In China staat bamboe voor rechtdoorzee zijn en rechtop blijven staan bij tegenslag.

  • Sommige soorten bamboe kunnen in de tropen in 24 uur 91 cm groeien.

  • Bamboe wordt steeds vaker gebruikt als grondstof voor onder andere textiel, de bouw, meubels en vloeren. Vrijwel alles van de plant kan worden gebruikt, het hout is zo hard dat het bekend staat als 'groen staal'.

  • De grootste fans van bamboe zijn panda's: ze kunnen het de hele dag door eten.