Bamboe

Reusachtig genieten

Uit stevige stammen groeien dwars groene blaadjes met bovenin een brede kruin. Helaas geen schattige reuzenpanda’s die aan je gloednieuwe kamerplant komen knabbelen, maar wel katten die de stam gebruiken als krabpaal. Hallo bamboe!

Kleuren en vormen

Van bamboe zijn er volop soorten. Voor in de huiskamer loop je bijvoorbeeld tegen de ‘Bambusa vulgare’ aan. Deze soort is te herkennen aan een goudgele gladde stam met dito gele hengelgstokken waaraan de langwerpige, glanzende bamboeblaadjes groeien. De reuzenbamboe kan in het wild wel een meter per dag groeien, maar thuis loopt het gelukkig niet zo’n vaart.

Symboliek

Bamboe gaat hand in hand met Oost-Azië. Niet alleen de reuzenpanda’s zijn fervente liefhebbers, ook in de kunst neemt bamboe een belangrijke plaats in. Als motief worden ze gebruikt als symbool voor bescheidenheid, duurzaamheid, moed en uithoudingsvermogen. De bloei van bamboe wordt gezien als slecht teken en wordt daarom nooit in bloei afgebeeld, want als de bamboe in bloei komt zal hij meestal afsterven.

Herkomst

Bamboe komt van origine veel voor in China. Maar bamboe is naast China te vinden in elk werelddeel, behalve in Europa. Het is een veelzijdige plant die zowel kan groeien op zeeniveau als 3000 tot 4000 meter hoog, in warme en zeer koude gebieden. Er zijn in totaal ongeveer 500 soorten, verdeeld over meer dan 60 geslachten. De keuze is reuze!