Potroos

Romantiek op kamerformaat

Rozen bezitten een zeker vorm van mystiek en dat geldt ook voor de potroos, die het binnen allemaal mooier maakt, met schitterende bloemen.  

Potroos Woonplant van de maand Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

De potroos heeft alle uitstraling en kwaliteit van haar grote zus, maar dan in een prettig hanteerbaar huiskamer-, balkon- of terrasformaat. Door de grote verscheidenheid aan kleuren, bloemgroottes en maten is het een populaire woonplant. Van mini-potroosjes tot kloeke exemplaren, ze kunnen allemaal op hun eigen manier een sprookjesachtig statement maken. En met de juiste verzorging bloeien ze lang en uitbundig. 

Symboliek 

De naam roos is afgeleid van het Keltische ‘rhodd’, dat rood betekent: van oorsprong hebben veel rozen namelijk een rode bloemkleur. Al in de oudheid beschouwden mensen rozen als de mooiste bloemen ter wereld, het heeft nog altijd de betekenis van het ultieme cadeau. Rozen komen onder andere voor in kunst, zijn een  element van de heraldiek, een ingrediënt van parfums en zijn de meest gebruikte bloemen in textielprints. 

Herkomst 

Rozen worden al zeker 5000 jaar gekweekt, maar de potroos is een relatieve nieuwkomer in het assortiment. Uniek aan deze bloeiende plant is dat knoppen, bloemen en bladeren met elkaar in verhouding zijn. Het is echt een minikopie van een grote rozenstruik. Ze stammen veelal af van een oude Chinese roos, waar door veredelaars een dwergversie van is gemaakt. Rozen groeien oorspronkelijk op het noordelijk halfrond, met name uit China en Europa. De eerste potrozen arriveerden in Europa aan het einde van de 18de eeuw.