Vetkruid

Duurzame dakbedekker

Zo'n zelfredzaam type als vetkruid doet het goed in rotstuinen, maar ook op eenzame hoogte, als onderdeel van een groen dak.

Vrolijke bloemetjes, dikke blaadjes, vetkruid (botanische naam: Sedum) is een aansprekende en vooral makkelijke plant voor in rotstuinen, verticale tuinen en op groene daken. De plant bloeit in wit, geel en rood en is erg geliefd bij vlinders, bijen en hommels. In de dikke blaadjes houdt hij vocht vast om zichzelf bij warm weer mee te kunnen redden. Bijzonder is de aangepaste stofwisseling. Kooldioxide wordt 's nachts door huidmondjes opgenomen, ze staan alleen dan open om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren. De lage soorten zijn ideaal zijn voor groene daken, maar er zijn hogere soorten, zoals de bekende hemelsleutel die 40-60 cm hoog wordt en laat in het jaar bloeit.

Ruïnes en rotsen

Vetkruid hoort bij de vetplantenfamilie die zo'n 400-500 soorten telt, waarvan vetkruid, muurpeper en hemelsleutel de bekendste zijn. Ze kunnen overleven onder moeilijke omstandigheden en groeien op het noordelijk halfrond, bij voorkeur op oude muren van kastelen, burchten en kerken. 

Trivia

  • In de plantentaal staat vetkruid voor verstilling, een verwijzing naar het feit dat de plant zo geruisloos en onverstoorbaar groeit op plekken waar dat andere planten niet lukt.
  • In de middeleeuwen geloofde men dat vetkruid een probaat afweermiddel tegen kwaadwillende heksen en geesten was, om die reden werd het vaak op kerkhoven gepland en vind je het nog altijd vaak rond kerken en kloosters.