Skimmia

Vrolijke overvloed aan rode, fonkelende bessen

Groene blaadjes, glanzende bessen; aan deze Skimmia heb je een allrounder die kleur geeft in de herfst en winter, groen is in de lente en geurende bloemen biedt in de nazomer.

Skimmia mooiwatplantendoen.nl

Bij je voordeur, in je achtertuin, naast je pompoenen en kalebassen, deze Skimmia (voluit Skimmia japonica 'Pabella') brengt meteen warmte en kleur, waar je hem ook neerzet. De bessen verkleuren in de herfst van groen naar felrood. Je kunt er lang van genieten, want in tegenstelling tot andere besdragende planten zijn vogels en kleine tuindieren geen grote liefhebbers van de besjes. De plant wordt maximaal 100-125 centimeter hoog en kan zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen. Zet je hem in een pot, zorg dan voor voldoende afwatering: te veel vocht is een van de weinige dingen waar Skimmia niet tegen kan.  

Skimma als Hollands Glorie 

Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap is terug te vinden in de blaadjes: als je die kneust, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. Deze mooie bessendrager is echter ontstaan in een Nederlandse kas. Wil je de plant in je tuin laten gedijen, dan moet je bij een paar dames Skimmia een heer plaatsen, die voor bestuiving kan zorgen. De mannetjesplant is het beste te herkennen aan zijn vorm: de bloei is iets forser en de bloemetjes hebben stampers. 

Skimmia Trivia 

  • Skimmia japonica 'Pabella' is een nichtje van Skimmia japonica 'Rubella', bekend van de mooie bloemtrossen.

  • De eerste Skimmia kwam in 1838 naar Europa en belandde in de kassen van Kew Gardens.

  • De Latijnse naam is in 1784 afgeleid van 'miyama shikimi', de Japanse term voor Skimmia.