Stokroos

Stralende zomerbloeier met liefde voor bijen

Schitterende kleuren en grote bloemen die gedijen in de volle zon: stokroos is de meest luidruchtige, majestueuze muurbloem die je ooit hebt gezien.

Kleuren en vormen

Grote groene bladeren en lange stengels die eindigen in stralend bloeiende toortsen, stokroos (botanische naam Alcea) herken je al op grote afstand. Als typische zomerbloeier staat deze plant graag tegen een muur of schutting die de warmte weerkaatst. De bloemen zijn wit, hebben pasteltinten of zijn donkerrood. Er zijn enkele en dubbele stokrozen, alle soorten vormen een paradijs voor hommels, bijen en insecten. De plant bloeit van juni tot september en wordt gemiddeld een tot anderhalve meter hoog, al zijn er uitschieters die het dubbele halen. Stokroos heeft op de grond betrekkelijk weinig ruimte nodig, wat het een aanwinst maakt voor smalle borders, geveltuintjes en beschutte binnenplaatsen.

Herkomst

Stokroos is een veelal tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie (de vruchten lijken een beetje op kleine kaasjes). De plant groeit in Zuidwest-China en is door toenemend handelsverkeer in het begin van de 16de eeuw naar Europa gekomen. Stokroos zaait zichzelf uit en heeft zich zo steeds verder verspreid: hij bloeit in de zomer tot zo'n beetje aan de poolcirkel.

Trivia

  • In de plantenwereld staat stokroos symbool voor vruchtbaarheid. Aan het einde van de bloei, als de bladeren een beetje gaan hangen, vormt de plant een rond 'doosje' met daarin zaadjes. Die doosjes vallen op de grond, breken open en zaaien daar uit of worden meegenomen door vogels die ze elders openbreken.
  • Heel apart is dat in de zaaddoosjes ook zaadjes met een andere kleur kunnen zitten dan die van de moederplant, ook dát is een reden dat stokroos voor vruchtbaarheid staat.
  • Stokroos is een van de meest voorkomende bloemen op Vlaamse oude meesters en is daarnaast vaak terug te vinden in Art Nouveau-decoraties en -kunst.

Alle artikelen over Stokroos