Paphiopedilum

Sierlijke en sprookjesachtige orchidee

Deze wulpse orchidee is een fraaie verschijning met verleidelijke trekjes die vooral insecten onweerstaanbaar vinden. Daarmee draagt deze diva bij tot een gezonde biotoop in huis.  

Kleuren en vormen 

Geen orchidee pruilt zo fraai als Paphiopedilum. De plant staat ook bekend als venusschoentje en heeft een opvallende lip, ijle stengel en zwierige bloembladen die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. De orchidee heeft hoog en mooi groen blad, wat deze plant ook zonder bloemen al heel aantrekkelijk maakt om naar te kijken. De bloemen mogen er echter zijn: roodbruin, geel of groen, met een mooie tekening en een sierlijke, wulpse vorm. 

Symboliek 

De naam is afgeleid van Paphos, een stad op Cyprus, waar godin Aphrodite uit de zee rees en 'pedilion' dat in Oud-Grieks slipper betekent. Ironisch genoeg is er op heel Cyprus geen wilde Paphiopedilum te bekennen. De orchidee is in 1886 voor het eerst officieel omschreven en zorgde voor grote opwinding onder Victorianen, vanwege de wat… erotische uitstraling. Om die reden geldt Paphiopedilum in de plantensymboliek nog altijd als een spannend cadeau tussen minnaars. 

Herkomst 

In het wild groeit Paphiopedilum vooral in Zuid-Oost Azië, er zijn 60-80 soorten van. De orchidee gedijt zowel in een tropisch als een subtropisch klimaat. In tegenstelling tot veel andere orchideeën groeit Paphiopedilum gewoon in aarde en haalt daar vocht en voedsel uit. De buidelvormige lip is in werkelijkheid een vliegenval die helpt andere Paphiopedilums te bestuiven. De orchidee lokt met geurstoffen vliegende insecten naar de bloem. Die kunnen alleen bij de nectar komen door een smalle opening waarbij ze de stamper en meeldraden passeren. Eenmaal klaar met drinken nemen ze het stuifmeel op hun lichaam mee naar een volgende Paphiopedilum en brengen het daar op de stamper aan bij het naar binnenkruipen.