Mexicaanse oranjebloesem

Aromatische schoonheid met bloemen als sterren

Zoet, fris, citrusachtig, echt alles aan Mexicaanse oranjebloesem ruikt lekker, tot en met het groene blad toe.

Mexicaanse oranjebloesem Mooiwatplantendoen.nl

Staat Mexicaanse oranjebloesem (wetenschappelijke naam: Choisya) in bloei, dan zie je van een afstandje een struik waarvan het groen amper nog te zien is door de witte bloemschermen. Van dichtbij blijken die schermen uit prachtige individuele bloemen te bestaan. Mexicaanse oranjebloesem kan anderhalf tot twee meter hoog worden en bloeit in mei en juni met witte bloemen die heerlijk ruiken. Die bloemen zijn erg fraai: vijf bloemblaadjes in een stervorm met daarin een groen hartje met veel hoge goudgele meeldraden. Mexicaanse oranjebloesem is wintergroen met donker, leerachtig blad dat naar citroen ruikt als je het tussen je vingers wrijft. Je hebt er dus het hele jaar door een mooie geurige sierheester aan.

Rijke bloeier op droge grond

De naam zegt het al: Mexicaanse oranjebloesem komt uit Mexico. Hij gedijt daar op vrij droge grond, wat hem een toekomstbestendige plant maakt voor de voorspelde drogere zomers. De plant hoort bij de wijnruitfamilie. Vlinders, bijen en hommels vinden de heester onweerstaanbaar, het is een echte biotoop-booster voor de hele omgeving.

Trivia

  • De naam dankt Mexicaanse oranjebloesem aan het feit dat de bloemen erg lijken op de bloesems van de sinaasappelboom.
  • Mexicaanse oranjebloesem kwam in 1825 via een botanische missie naar Europa. Daar was het eerst een exclusieve orangerieplant, tot duidelijk werd dat ie zich uitstekend redde in de natuur.
  • De plant staat symbool voor volharding, omdat hij ook in drogere periode blijft bloeien.

Alle artikelen over Mexicaanse oranjebloesem