Aechmea

Pronkplant en nachtwacht ineen

Of je woonstijl nu sereen en ingetogen is of juist vol pit zit, er is een Aechmea die er perfect in zal passen.

Kleuren en vormen 

Uit de zilver-groen-grijze 'vaas' van de rozet van Aechmea, ook bekend als kokerbromelia, groeit een majestueuze roze bloem, een paars met roze pluim of een rode of oranje toorts. En alsof dat niet al spectaculair genoeg is, verandert de showstopper van Aechmea soms ook nog van kleur tijdens de bloei. Wat gemakshalve de bloem wordt genoemd, zijn eigenlijk vooral prachtige schutbladeren. De bloemen zelf zijn vrij klein en niet zo flamboyant als de rest van de plant. 

High tech natuur 

Op zijn bladen heeft Aechmea kleine schubben die een super-efficiënt absorptiesysteem vormen. In woestijngebieden dienen ze tegelijk als hitteschild. Daar voorkomen ze dat de planten onnodig veel vocht verliezen in de brandende zon. Hoe zilverwitter de bladeren zijn en hoe donziger eruit zien, hoe meer schubben je Aechmea heeft. Deze bromelia zorgt overigens ook voor jou: hij zuivert de lucht van formaldehyde (een ongezond gas dat onder andere in tabaksrook zit, maar ook als conserveermiddel in cosmetica voorkomt en kan vrijkomen uit meubels). Daarnaast geeft hij, in tegenstelling tot veel andere planten, niet overdag, maar ‘s nachts zuurstof af. Dat maakt het een ideale kandidaat voor in de slaapkamer.

Herkomst 

Aechmea groeit in tropisch en subtropisch Midden- en Zuid-Amerika en kwam rond 1828 in Europa terecht. Daar promoveerde hij van zeldzame orangerieschat tot geliefde huiskamergenoot. De naam is afgeleid van het Griekse 'aichmê', wat lanspunt of spits betekent. De spitse, doornachtige dekbladen prikken met een beetje fantasie net als een lans.

Symboliek 

De zilverachtige kleur van het blad heeft de symbolische waarde van Aechmea bepaald. De plant staat voor dezelfde kenmerken als zilver, zoals puurheid, kracht, helderheid en focus.