Plant Design in iedere ruimte

Praktische tips om creatief met ruimte en planten om te gaan

Het effect dat Plant Design op jouw huis heeft, kan je inmiddels wel dromen. Dan is het nu tijd om te bedenken hoe je creatief omgaat met de ruimte én de planten die je hebt. Wij geven tips!

Aan de slag met Plant Design | mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

ZO MAAK JE OVERAL IN HUIS PLEK VOOR PLANTEN

Wie denkt dat Plant Design alleen voor grote ruimtes geschikt is, heeft het mis. Want ook kleinere vertrekken kun je inrichten rondom jouw geliefde groene metgezellen. Transformeer iedere kamer, hoe klein ook, tot een Plant Design waardige ruimte. Bekijk de onderstaande tips. 

1) Op de kast

Laat je niet op de kast jagen door ruimtegebrek. Want met planten kun je goed de hoogte in gaan. Op die manier zet je je planten centraal, zonder dat ze kostbare leefruimte innemen. Je kunt voor 'normale' planten kiezen, maar vergeet de hangplanten niet: die hebben op een kast alle ruimte om te floreren. Denk bijvoorbeeld aan lipstickplant, Ceropegia en Rhipsalis

2) Bepaald geen muurplantje

Muren zijn er niet alleen voor schilderijen of foto's, maar ook voor planten. Neem een verticale plantenbak en hang deze op een prominente plek aan de muur. Vul de bak met jouw favoriete planten en je hebt een prachtig statement piece waar je de rest van de kamer rondom kunt inrichten. Je kunt de kleur van de muur ook nog aanpassen op jouw plantkeuze. Bijvoorbeeld een contrasterende kleur, of juist een van de groentinten van de planten uit de bak.

3) De hoogte in

Wil je je badkamer of keuken - vaak de kleinere ruimtes in huis - onder handen nemen? Ga nóg meer de hoogte in door gebruik te maken van het plafond. De ruimte zal direct anders aanvoelen met een kleine groene oase boven je hoofd. De hangende ficus, erwtenplant en klimop zijn hiervoor geschikt. 

4) Design het zelf

Wat je wensen ook zijn, er is altijd een mogelijkheid om jouw creativiteit de vrije loop te laten. Bedenk op welke plek jij jouw planten graag een podium geeft en ga op zoek naar geschikt materiaal. Dat kan van alles zijn. Van draad en touw tot een kledingrek of trap. Je planten zullen je dankbaar zijn voor zo’n mooie plek en jij zal de ontspannende werking van al dat groen ondervinden.

PLANTEN STYLEN DOE JE ZO

Heb je een aantal mooie planten op de kop getikt? Dan is het nu tijd om te bedenken hoe je planten gaat stylen. Wij presenteren: vier Plant Design stylingideeën.

1) Clusteren maar

Heb je je planten doorgaans verspreid over je kamers staan? Zet ze eens bij elkaar en kijk hoe ze bij elkaar passen óf juist bij elkaar afsteken. De impact van drie planten bij elkaar is veel groter dan drie planten verspreid over de ruimte. 

Zolang je planten met dezelfde eisen op het gebied van zonlicht bij elkaar zet, mag alles. Welke planten vind jij leuk bij elkaar staan? Welke planten passen er bij de ruimte? Volg je gevoel. Speel met hoogtes en gebruik verschillende - of juist dezelfde - potten.

2) Kleur bekennen

De waaier aan kleuren die planten ons geven, is eindeloos. En door voor planten met verschillende kleuren te kiezen, zorg je voor ware eyecatchers in huis. Kies bijvoorbeeld voor de groen-rode Dracaena Bicolor, groen-roze Polkadot Begonia of de veelkleurige Aechmea 'Blue Rain’. 

En daar stopt het niet, want er moet ook aan geschikte potten gedacht worden. Je kunt ervoor kiezen om per ruimte met dezelfde potten te werken of juist voor iedere plant een andere pot te gebruiken. Tip bij het zoeken naar de ideale pot: zet je planten op de foto en ga met deze foto's op pottenjacht. Succes gegarandeerd.

3) Ga voor vorm

Een andere manier om je planten tot ware designstukken te verheffen, is door te kiezen voor planten met opvallende vormen. Er zijn genoeg planten die de term 'levend designstuk' dubbel en dwars verdienen. Zet zo'n plant op een prominente plek in je huis en laat 'm de ruimte single handedly transformeren. Denk hierbij aan planten als Peperomia Happy-Bean, Alocasia amazonica Polly en Alocasia Lauterbachiana. 

4) Kies voor functie

Het designen van jouw eigen indoor tuin kan ook met functionaliteit als uitgangspunt. Design is immers niet alleen kunst en vorm, maar dient een doel. Richt je huis bijvoorbeeld in door te kijken wat voor effect een plant op je stemming heeft. Kies voor ronde, zachte vormen op plekken waar je graag tot rust komt, zoals de badkamer en slaapkamer. Voor de studeerkamer kan je kiezen voor planten die het brein prikkelen: Cactus, Calathea en Aloë

We zijn benieuwd naar het resultaat van jouw Plant Design avontuur. Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign. Vinden we leuk!