Agave

Geniet van de enthousiast bloeiende cactus

Nu moet jij waarschijnlijk bijkomen als je flink de bloemetjes hebt buitengezet... slechter dan de Agave stricta ´Nana´ heb je het niet. De kleine jongen wordt groots als hij zijn bloem de lucht in steekt, maar die ene keer bloeien kost hem wel z’n leven.

Kleuren en vormen

De Agave stricta 'Nana' groeit heel langzaam en wordt niet groter dan 40 cm. De dunne groen-grijs-blauwe bladeren groeien in een punt waardoor er flinke stekels ontstaan. De plant komt uit de familie van de Agavaceae, net als de yucca.

Symboliek

De Agave stricta ´Nana´ heeft geen symboliek. Er is wel een legende over de cactus in het algemeen: een Indiaas liefdesverhaal. Twee jonge geliefden mochten niet trouwen en besloten weg te lopen, omdat ze echt niet zonder elkaar konden. Ze verlieten de stam richting woestijn. Toen het donker werd, vonden ze een plek om te rusten, maar al snel zagen ze door het prachtige licht van de maan dat de mannen die de vader van het meisje had gestuurd eraan kwamen. Het meisje vroeg de godin van het land om ze te helpen. Nou, daar draaide deze godin haar hand niet voor om en ze opende een gat in de berg waar het stel zich in kon verbergen. De mannen besloten te wachten, de twee konden tenslotte geen kant op. De volgende dag veranderden de geliefden in een cactus...de perfecte bescherming volgens de godin.

Herkomst

Oorspronkelijk komt de Agave stricta ´Nana´ uit de woestijnachtige gebieden van Mexico. Hier heeft hij een prachtig podium om zijn bloem volop te laten stralen.