Lepelplant

Mooie luchtzuiveraar met vrolijke vlaggetjes

Stijlvol, donkergroen blad met daarboven stralende witte vaantjes en nog een zorgzaam en communicatief type ook. Lepelplant (Spathiphyllum) steelt vast je hart. 

Lepelplant Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

De stijlvolle lepelplant biedt een volle bos zachte, donkergroene lancetvormige bladeren, met daartussen sierlijke witte schutbladeren. Deze worden vaak voor bloemen aangezien, maar in werkelijkheid zijn de bloemen piepklein en zitten ze op de kolf (ook wel aar genoemd). De lepelplant heeft lichaamstaal helemaal onder de knie. Is de kluit te droog, dan gaan de stengels zielig hangen. Gooi je er een scheutje water in, dan staat hij er een uurtje later alweer fris en fruitig bij. In ruil voor goede verzorging zorgt deze woonplant ook goed voor jou: het is een van de planten met luchtzuiverende kwaliteiten, volgens de NASA Clean Air studie. 

Herkomst    

Lepelplant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen) en groeit in de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd. Er zijn ruim 50 verschillende cultivars bekend, die vrijwel allemaal witte bloemen hebben en hooguit iets groen kleuren. De naam Spathiphyllum komt uit het Grieks: 'spath' verwijst naar een lepel, 'phyl' naar bladeren, een verwijzing naar het lepelvormige blad. 

Symboliek 

Lepelplant staat bekend als vredestichter: de witte bloem staat voor de witte vlag, die internationaal als signaal van een wapenstilstand gezien wordt.