Van treurig naar fier in een uur

Wat capillaire werking doet voor jouw Lepelplant

De bladeren en witte schutbladeren van de Lepelplant staan meestal stevig rechtop, maar hangen soms ineens wat slap en uitgeblust naar beneden. Stemmingswisselingen? Welnee!

Vergevingsgezinde Lepelplant

Zeg eens eerlijk: wanneer heb je haar voor het laatst water gegeven? Oeps… Gelukkig is je Lepelplant vergevingsgezind en kun je het snel weer goedmaken. Schenk haar wat bij, of dompel de plant lekker onder in een bak met water, dan staan de bladeren in no time weer rechtop.

Worteldruk en capillaire werking

Maar hoe komt het water dat je op de aarde giet nou bij de bladeren? Dat hebben we te danken aan de capillaire werking, ken je die term nog van school? Door worteldruk wordt het water omhoog geduwd en daarna door de houtvaten naar boven gezogen. Dat laatste noemen we capillaire werking. Het zorgt ervoor dat de plant zich eens lekker uitstrekt en kun jij weer rustig kunt ademhalen.

Zo snel knapt je Lepelplant op

In dit filmpje zie je hoe je Lepelplant binnen een uur transformeert van treurig typje naar trotse weldoener. Tip: zo’n makkelijke gast is dus ook een prima cadeau voor de wat nonchalantere plantenvriend.