12 planten met luchtzuiverende krachten

Voor gezondere lucht in huis

Niemand minder dan NASA heeft in haar Clean Air studie wetenschappelijk bewezen dat sommige kamerplanten de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verbeteren door bepaalde giftige stoffen uit de lucht te verwijderen. Dat doen planten maar mooi voor ons. Heb je al eens aan deze planten gedacht?

1. Areca/Goudpalm

Areca vermindert schadelijke stoffen en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer. Wordt vaak gezien als de beste luchtzuiverende plant. En doet haar naam Goudpalm dus eer aan!


2. Calathea

Ook wel 'Levende Plant' genoemd, omdat hij bij gebrek aan licht zijn bladeren sluit om deze bij de eerste lichtstralen weer te openen. Voor gevorderden om te verzorgen, maar daar geeft de Calathea je wel een bijzonder fenomeen voor terug!


3. Dracaena

Drakenbloedboom, alleen al vanwege de naam wil je die plant. Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drákaina', wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de helderrode hars van de dracovariëteit, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. Ook fijn: Dracaena is makkelijk te onderhouden.


4. Ficus (Benjamina Exotica en Ficus Golden King)

Attract abundance in je huis! Ficus Benjamina wordt ook wel waringin of treurvijg genoemd. Door de vijgen die er in het wild aan groeien, wordt de Ficus in het Midden-Oosten beschouwd als de boom van vrede en overvloed. Rijk aan bladeren, verkrijgbaar van ministruik tot binnenboom en ook nog eens makkelijk in de omgang. 


5. Hedera helix Shamrock

Nog nooit van gehoord? Vast wel, als: klimop. Hij verwijdert trichloorethyleen en benzeen uit de lucht, maar is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde; een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt (uit spaanplaat, meubels en textiel). Groeit snel en is altijd in voor creatieve vormen.


6. Kentiapalm

Denk aan: azuurblauwe zee, een zonovergoten parelwit strand en een groen woud vol palmen. Dat is waar de kentiapalm vandaan komt. In de achttiende eeuw werd de plant ontdekt op het paradijselijke Lord Howe-eiland, vlakbij Australië. Drie eeuwen later zijn we daar nog steeds blij om.


Monstera Mooiwatplantendoen.nl

7. Monstera (Deliciosa en Obliqua)

Sla een modeblad open of loop een galerij binnen en je komt 'm vaak tegen: de Monstera. Grote, groene bladeren met gaten… het kan niet missen. Verder is deze flinke jongen perfect als decoratieve ruimteverdeler en levende luchtzuiveringsinstallatie.

 


8. Spathiphyllum

Leve de lepelplant. De plant groeit in het wild aan de oevers van de Amazone kan tegen een stootje. Bovendien past hij zich makkelijk aan naar de omstandigheden waarin hij moet bivakkeren. Fijn voor de lerende plantenliefhebbers onder ons, zo'n makkelijke groene vriend.


Varen Mooiwatplantendoen.nl

9. Varens

Eigenlijk kunnen we de hele varenfamilie wel even in het zonnetje zetten. Een echte oerplant met oerkrachten. De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel. Varens doen het - zolang er daglicht is - prima op een vochtige plek in het huis, zoals de keuken of de badkamer. Dat maakt 'm perfect voor in je botanische spa-oase!


10. Asplenium Crispy Wave

Stoere kamerplant met grappige bladeren. Asplenium komt uit de streepvarenfamilie en is afgeleid van het Griekse woord "asplenon", wat miltkruid betekent. De varen is tot in de middeleeuwen gebruikt als heildrank tegen miltziekten. Voor luchtzuiverende én heilzame kracht in huis.


Blauwvaren Mooiwatplantendoen.nl

11. Phlebodium Blue Star

Dankt zijn namen ‘blauwvaren’ of ‘zinkvaren’ aan de grijzige diepblauw-groene bladkleur. Groeit in het wild in de toppen van nevelwouden tot aan moerassen in Florida, dus past zich makkelijk aan. Het blad valt niet uit, vertakt vingervormig als hij ouder wordt en blijft zijn mooie kleur behouden. 


12. Pteris ensiformis Evergreen

Evergreen onder de varens. Uit onderzoeken is gebleken dat de Evergreen de lucht in een 30 vierkante meter grote ruimte in z'n eentje schoon kan houden. Zegt genoeg.