Zeeuws knoopje

Sieraad voor je borders en potten

Vallende sterren in je tuin? Zeeuws knoopje komt voor in fonkelend wit, zachtroze of het framboos van een sterrennevel.

Zeeuws knoopje (botanische naam: Astrantia) is een echte blikvanger dankzij de schitterende bloemen. Uit het hart groeit op groene of roze steeltjes een halve bol aan bloemetjes dat een scherm van 2-4 cm breed vormt. Om dit 'speldenkussen' staan groen-witte blaadjes in een stervorm die een sprankelende uitstraling aan de bloem geven. Zeeuws knoopje wordt 50-75 cm hoog en bloeit van juni tot en met augustus, al gaan de meesten door tot diep in september. De bloemen zijn rood, roze of wit en trekken vlinders, bijen, hommels en andere nuttige tuinbezoekers aan, het blad is diep ingesneden en houdt de hele zomer een intens groene kleur.

Kruidachtige plant

Zeeuws knoopje hoort bij de schermbloemfamilie en groeit in Centraal-, Oost-  en Zuid-Europa, zo'n beetje van de Pyreneeën tot aan de Kaukasus. De favoriete plek om te bloeien is in vochtige bergbossen en op bergweiden. Door de bijzondere vorm zien de planten er in het wild al snel uit alsof er een boeketje voor een bruidsmeisje groeit, het is een aansprekende, romantische bloem.

Trivia

  • De botanische naam Astrantia is afgeleid van 'aster', dat in het Latijn 'ster' betekent en verwijst naar de vorm van de bloemen.
  • Die stervorm maakte in de Middeleeuwen al indruk: in oude volksverhalen wordt ernaar verwezen als 'sterren die op aarde zijn gevallen'. Niet bekend is of je er ook een wens bij mag doen.
  • De symbolische betekenis van Zeeuws knoopje is 'krachtige, moedige beschermer.'