Nandina

Schitterende sierheester met vlammende kleuren

Nandina is een elegante struik met diepgroene puntige bladeren. Daar tussen groeien in het najaar helderrode bessen. Hoe herfst wil je het hebben?   

Als plant heeft Nandina je in de tweede helft van het jaar van alles te bieden. Eerst witte, pluimvormige bloemen. Daarna een schitterende rozerode herfstverkleuring van het blad, compleet met helderrode bessen. En als klap op de vuurpijl blijft deze beauty ook in de winter een rozerode, volle aanblik houden. Mede dankzij de elliptische bladeren die meestal dubbel geveerd langs de stengels staan. Nadina staat ook bekend als hemelse bamboe. Een tikje misleidend, want ze is geen familie van bamboe, al is de plant wel hemels mooi. In China werd Nandina vaak bij tempels geplant, dat is in de naam verwerkt toen de plant zijn weg naar Europa vond.

De basis bepaalt het formaat

In de volle grond kan Nandina tot twee meter hoog worden, maar op pot blijft de plant  een stuk kleiner. Hij is verkrijgbaar in hoge en lage variaties. Zorg in beide gevallen voor een forse pot. Niet alleen heeft Nandina een uitgebreid wortelstelsel dat ruimte nodig heeft, in een robuuste basis is de plant bovendien beter bestand tegen topzwaar worden in stormachtig weer. In principe is deze bessendrager winterhard. Duiken de temperaturen echter ver onder het vriespunt, dan kan Nandina beter verhuizen naar een kas, schuur of serre. Het kan dan ook handig zijn de plant makkelijk verplaatsbaar te maken, bijvoorbeeld in een bak van ruw hout op wielen. 

Gun Nandina de ruimte

Om al het spektakel van Nandina optimaal tot zijn recht te laten komen, laat je de plant het beste solo schitteren. Bijvoorbeeld op een plek in de volle grond waar hij de ruimte heeft of in een mooie pot zonder directe concurrentie. Nandina past erg mooi in een tuin waar de natuur zijn gang een beetje mag gaan door zijn losse vorm. De plant past ook uitstekend in een tuin of op een balkon met oosterse elementen.

Nandina trivia

  • Nandina is inheems in Japan en China.  

  • De naam is afkomstig van het Japanse 'nanten' wat 'probleemoplossend' betekent: zorgen delen met de plant zou instant opluchting opleveren. Pure groene therapie, dus.

  • Van de vezels van Nandina worden onder andere zachte duurzame handdoeken gemaakt.

  • In tegenstelling tot 'echte' bamboe woekert Nandina niet in de volle grond.

Nandina: sierheester met vlammende kleuren