Azalea

Overvloed aan prachtige bloemen

Deze geheimzinnige geisha brengt het verre oosten bij je binnen, in de vorm van een spannend struikje dat rijkelijk bloeit en toch het toppunt van Zen blijft. 

Azalee - Pflanzenfreude.de

Kleuren en vormen 

De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea zijn een prima remedie tegen de donkere dagen voor kerst. Ze bloeien gul en sierlijk, op planten die de bekende struikvorm hebben, maar ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar zijn. De romantische bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea's met tweekleurige bloemen. En de bloemvorm kan ook weer verschillen, van groot en klein tot dubbel en enkel. Azalea kan zo'n overvloed aan bloemen geven, dat je de groene blaadjes bijna niet meer kan zien.


Symboliek

De naam is afgeleid van het Griekse 'azaleos' wat droog betekent en vermoedelijk slaat op de houtachtige takken van de plant. In China staat Azalea bekend als het 'Ik denk aan thuis-struikje'. Azalea is daarnaast de nationale bloem van Nepal en wordt daar genoemd in oude medische teksten. In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven. 

Herkomst  

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendron familie; er zijn meer dan 150 variëteiten. Hoe kouder de streek, hoe kleiner de bloem, maar Azalea is een taaie plant die zelfs in de Himalaya voorkomt én bloeit. Weliswaar laag en met minibloemetjes, maar wel met velen, zodat er toch compleet roze velden zijn. De woonplant die in het westen bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken. Voor zover bekend dook Azalea in Nederland voor het eerst in 1680 op, de plant werd meegebracht door VOC schepen.